Türklerin vazgeçemediği lezzet! Tarifi asırlardır değişmedi: A-B12 vitamini zengini, gözleri şahin gibi yapıp vücuda enerji yüklüyor

Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen Gelibolu peynir helvası, coğrafi tescil almasının ardından yurt içi ve yurt dışı pazarlarda tanıtımı için çalışmalar başladı. Peki, Osmanlı'dan miras kalan Gelibolu peynir helvasının faydaları nelerdir? Gelibolu peynir helvası besin değeri nedir? İşte tüm detaylar...

ASIRLARDIR AYNI TARİFLE ÜRETİLİYOR
Gelibolu peynir helvası, ustaları tarafından asırlardır değişmeyen tarifiyle üretilerek damakları tatlandırıyor.
Çanakkale'ye il dışından gezmeye gelenlerin tatmadan ayrılmadığı, yanlarında götürdüğü, raf ömrü 10 günü bulduğu için Türkiye'nin dört bir yanına hatta yurt dışına kargoyla gönderilen Gelibolu peynir helvası, Gelibolu Ziraat Odasının başvurusu sonucu geçen ay Türk Patent ve Marka Kurumunca mahreç işareti olarak tescil edildi.

GEÇMİŞİ 1354 YILINDA DAYANIYOR
Geçmişi 1354 yılında Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişlerinin ardından yanlarında getirdikleri malzemelerle hazırladığı tarife dayanan helvada sadece tuzsuz taze peynir, un ve şeker bulunuyor. Sabah köylerden toplanan sütler kaynatılıp peynir haline getiriliyor. Taze peynir bakır kazanlarda un ve şekerle karıştırılıp yaklaşık 1 saatte helvaya dönüşüyor.

ÇOK BEĞENİLİYOR VE ÇOK TERCİH EDİLİYOR
Gelibolu Ziraat Odası Başkanı Erkan Kaya, AA muhabirine, Çanakkale'ye 15'inci, Gelibolu ilçesine ise ilk coğrafi tescilli ürününü kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Tescilin, yıllık üretimi yaklaşık 100 ton olan Gelibolu peynir helvasının gelecek kuşaklara aktarılmasındaki önemine dikkati çeken Kaya, bu tatlının çok beğenilen ve tercih edilen bir ürün olduğunu dile getirdi.

ANADOLU'YA GEÇERKEN GETİRDİLER
Bu tatlının aslında bir "çoban helvası" olduğunu anlatan Kaya, şu bilgileri verdi:
"Türklerin, 600 küsur yıl önce Anadolu'dan Rumeli'ye geçişleri esnasında yanlarında getirmiş oldukları gastrokültürel bir değer. Gelibolu peynir helvası, geçmiş dönemlerde sürü sahiplerinin koyunlarının yünlerinin kırkım zamanı yardıma gelen misafirlerine ikram etmek için yaptıkları bir çoban helvası. Bir yandan kırkım yapılırken bir yandan da taze sütlerden elde edilen peynir, un ve şeker ile karıştırılıyor ve bu özel lezzet ikram ediliyor. O zamandan bugüne de bu kültür yöremizde doğallığını, o günkü tadını, lezzetini bozmadan devam etmekte."

GELİBOLU PEYNİR HELVASI TARİFİ
- Malzemeler:
- 250 gram beyaz peynir (tercihen lor peyniri)
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 1/2 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı su
- 100 gram tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- Üzeri için: Ceviz veya fındık (isteğe bağlı)

GELİBOLU PEYNİR HELVASI NASIL YAPILIR?
- Beyaz peyniri bir kapta çatalla ezin. Eğer tuzluysa, 30 dakika kadar suda bekletip tuzunu alabilirsiniz.
- Küçük bir tencerede su ve sütü kaynatın. Kaynadıktan sonra içine toz şekeri ekleyip karıştırın. Şeker eridikten sonra ocaktan alın.

- Geniş bir tavada tereyağı ve sıvı yağı eritin. Üzerine irmiği ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
- Kavrulan irmiğin üzerine ezilmiş peyniri ekleyin ve karıştırarak iyice harmanlayın.
- Hazırladığınız şerbeti irmik ve peynir karışımının üzerine dökün. Karıştırdıktan sonra kısık ateşte 5-10 dakika kadar pişirin.
