Un helvası tarifi, yapılışı ve malzemeleri! En güzel un helvası nasıl yapılır?

Un helvası, yapımı pratik olan ve lezzetiyle tadını damakta bırakan tatlıların başında geliyor. Un helvası evde bulunan malzemelerle kolayca yapılabiliyor. Eğer akşam yemeğine veya 5 çayına tatlınız hazır değilse, un helvasını kısa bir sürede yapabilirsiniz. Kokusuyla iştah kabartan un helvasını kavurarak sıcak sıcak servis edebilirsiniz. Un helvası nasıl yapılır? diye merak ediyorsanız bu yazımızdaki detaylar tam size göre. Un helvası tarifi, yapılışı ve malzemeleri! En güzel un helvası nasıl yapılır?

Un helvası Osmanlı mutfağından günümüze miras kalan ve çok kolay yapılabilen tatlılardan biri... Hemen hemen her yörede aynı şekilde pişirilen ve genellikle kimsenin hayır diyemediği tatlılardan biri olan un helvasının tarifi çok merak ediliyor. Özellikle düğünlerde, cenaze gibi törenlerde ikram dilen un helvası, aynı zamanda kalabalık öğle ve akşam yemeklerinin de kurtarıcısı olan tatlılardan biri. Çünkü hem az malzeme ile yapılıyor hem de kısa sürede kavruluyor.
Un helvasının iki önemli detayı var; doğru ölçü ve pişirirken yanından ayrılmamak ve ocağın mutlaka başında durmak. Bu nedenle genellikle bu tatlıyı yaparken genellikle iş, un helvasının ustasına bırakılır. Eğer siz de en iyi ve lezzetli un helvasının ustası olmak istiyorsanız Posta.com.tr için yazdığımız bu tarifteki ölçülere ve yapım aşamalarına dikkat edin. Böylece misafirleriniz için hem pratik hem de çok lezzetli bir tatlı sunabilirsiniz.
İşte beş çaylarında, kalabalık akşam yemeklerinde ve dilerseniz Ramazan'ın bereketli iftar sofralarında sunabileceğiniz un helvasının malzemeleri ve yapılış aşamaları...
UN HELVASI MALZEMELERİ NELERDİR?
- 100 gr tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 su bardağı un
- Yarım su bardağından biraz fazla kırılmış ceviz
Un helvası şerbeti için;
- 2 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı sıcak su ya da süt

UN HELVASI NASIL YAPILIR, TARİFİ, SUNUMU
- Derin bir tencere içerisinde tereyağını eritin, ardından içerisine bir miktar sıvı yağ ekleyin. (Dilerseniz sadece sıvı yağ da kullanabilirsiniz ancak tereyağı kullanmak hem tadında hem de kokusunda ciddi bir fark yaratmanızı sağlar.
- Ardından unu ilave ederek kısık ateşte yavaş yavaş karıştırın. Unu mümkünse elekten geçirerek kullanın. Böylece topaklanmasının önüne geçebilirsiniz.
- Un kahverengi kıvama gelene kadar yaklaşık 15 dakika daha kavurma işlemine devam edin.
- Unumuz yeterince kavrulduktan sonra cevizleri ekleyin ve 1-2 dakika daha kavurun.
- Bu işlem yapılırken başka bir kapta oda sıcaklığındaki sütün içerisinde şeker eritin.
- İstenilen renge gelen una şerbeti ilave edin ve tahta kaşığa yapışmayacak kıvama gelene kadar pişirin.
- Unumuz kavrulduktan sonra şerbeti yavaş yavaş ilav edin. Ardından şerbetini çekene kadar sürekli karıştırın. Aksi durumda topaklanma olabilir.
- Tahta kaşığa yapışma olmayınca ocaktan alın ve bir süre dinlendirin.
- Hazır hale gelen helvayı ocaktan aldıktan sonra çorba kaşığıyla şekil verin.
- Servis ederken arzunuza göre tarçın, ceviz ya da fındık ile süsleyip sunabilirsiniz.
Afiyet olsun!