Namı tüm dünyaya yayılmış olan Türk Kahvesi düşük kalorili özelliğiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Kafein, antioksidan, B2 vitamini, B3 vitamini ve mineralleri bünyesinde bulunduran Türk Kahvesi vücuda dinçlik veren özelliğiyle hafızalarda yer ediniyor. İçerdiği kafein sayesinde zihinsel uyanıklığı arıtırıp odaklanmayı destekleyen kahve aynı zamanda serotonin ve dopamin gibi iyi hissettiren hormonların salgılanmasını teşvik edebilir. Hücresel hasarı azaltıp genel sağlığı destekleyen antioksidan içeren kahve, metobolizmayı hızlandırma özelliği ile kilo kontrolünde kullanılıyor. Bazı çalışmalar, kahve tüketiminin karaciğer sağlığını koruyabileceğini ortaya koyuyor. Kahve tüketimi; özellikle karaciğer yağlanması ve karaciğer hastalıkları riskini azaltıyor. Bazı araştırmalar ise kahve tüketiminin Alzheimer gibi hastalıkların riskini azalttığını açıkladı. Uzmanlara göre düzenli kahve tüketimi Parkinson ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı koruyucu etkiye sahip. Kahve tüketiminde bireysel sağlığın göz önünde bulundurulaması ve aşırıya kaçılmaması tavsiye ediliyor. Şekerli ve kremalı içeceklerle birlikte tüketildiğinde vücut üzerindeki etkilerine dikkat edilmelidir. Herhangi bir sağlık endişesi durumunda profesyonel yardım alınması önerilir. Stresi azaltırAşırıya kaçmadan Türk kahvesi içmek, stresi azaltır. Yapılan birçok araştırmada da Türk kahvesinin depresyona yakalanma riskini yaklaşık %40 oranında azalttığı tespit edildi. Enerji verirGüne daha zinde başlamak isteyenlerin kahvaltıdan sonra bir fincan Türk kahvesi içmesi tavsiye ediliyor. Metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlarÖzellikle şekersiz Türk kahvesi metabolizmanın daha hızlı çalışmasında etkilidir. Tokluk hissi verirTokluk hissi veren Türk kahvesi diyet listelerinde sıklıkla yer alıyor. Hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenler öğün aralarında şekersiz ya da az şekerli Türk kahvesi içebilir. Hafızayı güçlendirirYapılan birçok araştırmada da Türk kahvesinin hafızayı kuvvetlendirdiği ortaya çıktı. Karaciğere iyi gelirKaraciğerin yağlanmasını önleyen kahve, siroz hastalığına yakalanma riskini de yarı yarıya düşürür. Mide HastalıklarıFazla Türk kahvesi tüketmek gastrit, ülser ve reflü gibi mide hastalıklarını tetikler. Sindirim sisteminin işlevlerini yerine getirememesine neden olur. Bu da midedeki asit oranının artmasına yol açar. HazımsızlıkÖzellikle aç karnına Türk kahvesi içmek hazımsızlık şikayetlerinin artmasında etkilidir. Ayrıca mide bulantısına ve yanmaya da neden olabilir. İştahsızlıkFazla kahve tüketmek doyma hissi verir. Bunun en büyük belirtilerinden biri iştahsızlıktır. Bu nedenle Türk kahvesinin yemekten önce ve aç karnına içilmemesi tavsiye ediliyor. UykusuzlukKafein oranı yüksek bir kahve olan Türk kahvesi, uyku düzeninin bozulmasına neden olur. Kafein uyarıcı bir maddedir. Bu nedenle çok fazla kahve tüketen kişiler ne kadar yorgun olursa olsun uyumakta güçlük çeker. Bu da halsizliğe, konsantrasyon bozukluğuna ve dikkat dağınıklığına neden olur. AsabiyetHem uykusuzluk hem de kahvenin içindeki uyarıcı maddeler, bazı kişilerde asabiyete yol açar. Sürekli sinirlilik halinin geçmesi için siyah çay ve kahve yerine bitki çayları tüketilmelidir. Kalp ritim bozukluklarıTaşikardi, kalbin normalden daha hızlı çarpmasıdır. Özellikle 50 yaş üstü kişilerin günde 1 fincandan fazla Türk kahvesi içmesi çarpıntıya ve taşikardiye neden olabilir.