Dünyanın en iyi 10 tatlısı tescillendi. Cezayir’den Portekiz’e, Fransa’dan İtalya’ya en lezzetli tatlılar Taste Atlas tarafından sıralandı. Listeye giren Türk lezzeti tam not aldı. İşte ‘Dünyanın en iyi 10 tatlısı’ listesi… Arjantinlilerin bayıldığı Dulce De Leche Türkiye'de süt reçeli olarak da anılıyor. Dulce de leche, Latince süt şeker anlamına gelen İspanyolca bir terimdir ve Güney Amerika mutfağına özgü bir tatlıdır. Dulce de leche, süt ve şekerin yavaşça kaynatılması veya karamelizasyonuyla hazırlanan, yoğun ve koyu bir karamel sosu veya karamel kremasıdır. Kahramanmaraş dondurması, Türk mutfağının ünlü dondurma çeşitlerinden biridir ve adını Türkiye'nin Kahramanmaraş şehrinden almıştır. Kahramanmaraş dondurması, geleneksel yöntemlerle üretilen ve yoğun kıvamı, dayanıklılığı ve özel lezzetiyle bilinen özel bir dondurma çeşididir. Crème brûlée, Fransız mutfağından gelen, kremalı bir tatlıdır. İsmi Fransızca'da kızarmış krema anlamına gelir. Crème brûlée'nin belirgin özelliklerinden biri, üzerinde karamelize bir şeker tabakası bulunmasıdır. Bu lezzetli tatlı, genellikle küçük porsiyonlarda bireysel seramik veya metal kaplarda servis edilir. Fransız krepi (crêpe), ince ve genellikle büyükçe bir tavada pişirilen, geniş yüzeyli bir türdür. Hem tatlı hem de tuzlu malzemelerle doldurulabilen bir hamurdan yapılır. Fransız krepleri genellikle kahvaltıda, öğle yemeğinde veya akşam yemeği sonrasında tatlı bir atıştırmalık olarak tüketilir. Tiramisu, İtalyan mutfağına ait meşhur bir tatlıdır. Adı İtalyanca tirami su kelimesinden gelir, bu da beni yükselt veya canlandır anlamına gelir. Tiramisu, kahveli ve likörlü bisküvilerle yapılan katmanlar arasına serpiştirilmiş bir mascarpone peyniri karışımını içerir. İngiltere'de kaymaklı dondurma genellikle clotted cream ice cream veya sadece clotted cream ice cream olarak adlandırılır. Bu dondurma, özellikle İngiltere'nin güneybatısında ünlü olan clotted cream adı verilen kalın, koyu kıvamlı bir krema kullanılarak yapılır. Clotted cream, yüksek sıcaklıklarda kaynatılmış ve ardından yavaşça soğutulmuş sütten elde edilen bir tür koyu kıvamlı kremadır. Petticoat Tails, İskoçya kökenli bir kurabiye türüdür. Genellikle ince dilimlenmiş ve üçgen şeklindeki kurabiyeleri ifade eder. Bu geleneksel İskoç kurabiyeleri, genellikle yüksek kaliteli tereyağı, şeker ve un kullanılarak yapılır. Petticoat Tails adı, bu kurabiyelerin eteklere benzeyen üçgen formundan kaynaklanmaktadır. Pastel de Belém, Portekiz mutfağına özgü bir tatlıdır ve genellikle Pastel de Nata olarak da bilinir. Bu lezzetli tatlı, kremalı bir dolgu ve karamelize bir şeker tabakası içeren bir hamur işidir. Pastel de Belém, genellikle tarçın ve pudra şekeri ile süslenir. Pastel de Nata, Portekiz mutfağına ait meşhur bir tatlıdır. Genellikle nata terimi, krema veya süt kreması anlamına gelir. Pastel de Nata, hamur işi bir taban üzerine konulan ve genellikle yumurta sarısı, süt ve şeker içeren bir kremayla doldurulan bir tür tatlı turtadır. Maqrud veya Makroud el Louse Cezayir mutfağına ait geleneksel bir tatlıdır. Bu lezzetli atıştırmalık, genellikle özel günlerde, düğünlerde veya bayramlarda yapılan bir tür hamur işidir. İsmi Arapça kökenli olup makroud kelimesi, dilimlenmiş veya kesilmiş anlamına gelir. El Louse ise Cezayir'de bu tür hamur işlerini tanımlayan genel bir terimdir.