Bugün Aşure Günü. Muharrem ayının onuncu günü pişirilen aşure, binlerce yıldır bolluk ve bereketin, paylaşmanın ve dayanışmanın simgesi. Her kazanda başka bir tarif olsa da lezzeti herkesin damağını tatlandırıyor. İnanışa göre Hz. Nuh Büyük Tufan’dan sonra karaya ayak basar ve elinde kalan son malzemelerle bir çorba pişirir. İşte aşure böyle ortaya çıkar. Hz. Nuh’un karaya ayak bastığı gün de Muharrem ayının onuncu gününe denk gelir. Bu tarih başka birçok önemli olayın da gerçekleştiği tarihtir. Adem Peygamber’in tövbesinin kabul edildiği, Halil Peygamber’in Nemrut’un ateşinden kurtulduğu, Yunus Peygamber’in balığın karnından kurtulduğu ve Hz. Yakub’un oğlu Hz. Yusuf’a kavuştuğu tarihin yine aynı gün olduğuna inanılır. Kullanılan malzemeler yöresel olarak değişse de temel olarak buğday, nohut, şeker, fasülye, kuru meyve, yemiş ve su ile hazırlanan aşurenin en az yedi malzemeden oluşması gerektiği söylenir. Ama 41 çeşit malzeme seçeneği var. Çeşitli baharatlarla tatları farklılaşabilir. İslam kültüründe çok önemli bir yeri olan aşure, Ermeni ve Rum kültürlerinde de var. Ermeniler yeni yılı kutladıkları 6 Ocak’ta bir çeşit tatlı çorba olan anuşabur pişiriler. Koliva da Rumların kutsal günlerde buğday, kuru üzüm, ceviz, bal ve şekerle yaptıkları bir yemek. Herkesin severek yediği aşure, sağlık açısından da faydalı bir yemek. Bitkisel protein içeren aşure, özellikle yaşlılar ve çocuklar için önemli. Posa açısından zengin olan bu yiyecek, hazımsızlığa da iyi geliyor. Ancak kilo problemi, diyabeti ve kronik rahatsızlığı olanlar aşure yerken fazla abartmamalı.BUĞDAY: Aşurenin olmazsa olmazı buğday, B vitamini ve karbonhidrat açısından zengin. Yüksek lif oranı ise sindirimi kolaylaştırıyor. NOHUT: İçeriğinde fosfor, potasyum, magnezyum, demir gibi madensel tuzların yanı sıra vitaminler ve azotlu maddeler bulunur. KURU KAYISI: Beta-karoten yönünden zengindir. Ayrıca potasyum, demir, kalsiyum, silisyum, fosfor gibi mineralleri ve C vitamini içerir. KURU ÜZÜM: B1, B2, C vitamini ile pagnezyum, potasyum gibi mineralleri barındırır. Bağışıklığı güçlendirir. Baş ağrılarını hafifletir. FISTIK: Magnezyum, protein, fosfor, yağ, B ve E vitaminleri bulunur. Yorgunluğa iyi gelen fıstık damar ve kalp hastalıklarında riski azaltır. KURU FASULYE: Protei açısından kırmızı etle eşit değer olan kuru fasulye çok iyi bir lif kaynağı. TARÇIN: Antibakteriyel ve antimikrobiyel özelliği bulunan tarçın, ciltteki bakterileri temizler ve sivilce oluşumunu önler. KURU İNCİR: K vitamini barındırır. Lif açısından çok zengindir. Kabızlığı önlerken kalp ritminin düzene girmesini sağlar. CEVİZ: Protein, lif, Omega-3, Omega-6, kalsiyum, demir, çinko, magnezyum gibi mineraller ve A, B1, B2, B6, C vitaminlerini bulundurur. Gastronometro’nun Pastane Eğitmen Şefi Mert Eker, aşurenin bereketini evlerine taşıyarak sevdiklerini mutlu etmek isteyenler için lezzetli aşure tarifini püf noktaları ile birlikte paylaştı. (6 kişilik) 500 gr buğday, 3 litre su 100 gr nohut , 100 gr kuru fasulye 100 gr kuru incir, 100 gr kuru kayısı, 800 gr şeker, 3 adet karanfil Süslemek için: Fındık, ceviz, kuş üzümü, nar tanesi, toz tarçın. Buğday, nohut ve kuru fasulye bir gece önceden ayrı ayrı suda bekletilir, haşlanır. Buğday 3 litre suya eklenerek iyice yumuşayana kadar haşlanır. Kuru kayısı ve kuru incir kare şeklinde kesilir. Ayrı ayrı 5’er dakika haşlanıp pişirilir. Karanfil eklenir. Koyuluğu boza kıvamına gelene kadar su eklenir. Son olarak, şeker eklenir ve karıştırılarak pişirilir.