UYKUDA AYAK SEĞİRMESİ (HİPNİK SIÇRAMA) NEDİR?
Kimileri de bu hipnik seğirmeyi uykuda ayak seğirmesi olarak tanımlayabiliyor. Bazı kaynaklarda buna hipnik sıçrama adı veriliyor.
"Uyurken ayaklarım neden seğiriyor? Hipnik sıçrama nedir?" sorusunun yanıtı ise şöyle:
Genellikle “gece seğirmeleri” olarak bilinen bu istemsiz kas hareketlerinin tıbbi bir adı da var: Hipnik sıçrama. Uyku ve uyanıklık arasındaki hipnogojik durum olarak adlandırılan hipnik sıçramalar, miyoklonus adı verilen bir tür bilinçsiz kas spazmları. Bazen bu seğirmeler sizi uyandıracak kadar güçlü olabiliyor, bazen de derin uykudayken gerçekleşiyor.
Hipnik sıçramalar, son derece normal ve aynı zamanda çok yaygın. Yapılan araştırmalar, insanların %60-70'inin hipnik kasılmalar yaşadığını ve bunların her yaştan erkek ve kadını eşit şekilde etkilediğini gösteriyor.
HİPNİK SIÇRAMALAR GEÇER Mİ?
Hipnik sıçramalar altta yatan herhangi başka bir sağlık sorununun belirtisi değil. Bununla birlikte, düzenli olarak uyku kalitenize bozacak kadar güçlüyseler, bir doktorla konuşmak ve potansiyel olarak bir uyku çalışmasından geçmek gerekebiliyor. Daha belirgin uyku hareketleri, genellikle tıbbi tedavi ile düzelebilen huzursuz bacak sendromu (RLS) veya periyodik uzuv hareket bozukluğunun (PLMD) bir belirtisi olabiliyor.
Gece egzersizi; kafein, nikotin ve bazı uyarıcı ilaçlar gibi uyarıcılar, kötü uyku düzeninin yanı sıra stres ve kaygı da hipnik sıçramaların artmasına yol açıyor.