Uzaktan muayene nasıl olacak? Uzaktan muayene hangi branşlarda var? Uzaktan muayene randevusu nasıl alınacak?

Uzaktan muayene ile sağlık sisteminde yeni bir dönem başlıyor. Yapılan açıklamaya göre Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde artık randevu alınarak hastaneye gitmeden muayene olunabilecek. Yapılan muayenenin ardından eğer doktor gerekli görürse reçete ve rapor yazabilecek. Peki, uzaktan muayene nasıl olacak? Uzaktan muayene hangi branşlarda var? Uzaktan muayene randevusu nasıl alınacak? İşte ayrıntılar…

Salık sisteminde e-dönüşüm hızla devam ediyor. İlk olarak pandemi döneminde hayatımıza giren uzaktan muayene uygulaması 22 Mayıs tarihi itibariyle hayata geçiyor. Vatandaşlar devlet hastanelerine gitmek yerine MHRS üzerinden randevu alarak uzaktan muayene olabilecek. Muayeneyi uzman doktor gerçekleştirirken, gerek görülmesi halinde hastayı hastaneye yönlendirebilecek. İşte uzaktan muayene ile ilgili detaylar…

UZAKTAN MUAYENE NASIL OLACAK?
Uzaktan muayene olmak isteyen vatandaşların ilk olarak Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) randevu alması gerekiyor. Randevu alınan hastane için uzaktan muayene günde bir adetle sınırlandırıldı. Yani bir kişi bir gün içinde sadece bir branştan muayene olabilecek. Aynı branştan ise 10 gün içinde yeni muayene olamayacak.
Muayene bedelini SGK karşılayacak. Kişinin bir gün içinde birden fazla muayene olması veya 10 gün içinde aynı uzmanlık alanından yeniden hizmet alması durumunda SGK muayene bedelini karşılamayacak.

Uzaktan muayene her hastane için geçerli olmayacak. Sağlık Bakanlığı’na bağlı ikinci ve üçüncü basamak hastaneler uygulama kapsamında yer alırken, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerde uzaktan muayene olmayacak.
Sağlık Bakanlığı’na bağlı ikinci basamak hastaneler, eğitim ve araştırma hastanesi olmayan devlet hastaneleri ve dal hastaneleri ile bu hastanelere bağlı semt poliklinikleri (TIP merkezleri), entegre ilçe hastanelerinden oluşuyor. Üçüncü basamak ise Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinden oluşuyor. Tüm şehir hastaneleri üçüncü basamakta bulunuyor.

Hekimler, muayene sonrasında tedaviye yönelik e-reçete ile ilaç yazabilecek. Uzaktan muayenede yazılan ilaçlar SGK ile anlaşmalı eczanelerden alınabilecek. Doktor teşhis sonrasında gerekirse hasta için e-rapor da düzenleyebilecek. Bir hastanenin SGK’ya fatura edeceği uzaktan muayene sayısı, hastanede o gün tüm branşlardaki ayaktan muayene sayısının (acil servis başvuruları hariç) yüzde 15’ini aşamayacak.
Uzaktan sağlık hizmeti talep eden kişi, uzaktan sağlık hizmetinin elverdiği ölçüde muayene edilecek.
Gerekli durumlarda kişiye bir hastaneye giderek yüz yüze muayene olması önerilecek.
Hastalıkların uzaktan takibi için hastanın kan şekeri ve kan basıncı gibi klinik parametreleri değerlendirilebilecek, tedavisi ve ilaç reçetelendirilmesi sağlanabilecek.
Giyilebilir teknolojiler ve diğer tıbbi cihazlar ile sağlık hizmeti talep eden kişinin sağlık verileri ölçülebilecek ve takip edilebilecek.

UZAKTAN MUAYENE RANDEVUSU NASIL ALINACAK?
Uzaktan muayene için randevular 22 Mayıs itibariyle başlarken, randevular Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden alınacak.