Kazazedeyi kaza ortamından çıkarma
Karagöl, deprem gibi doğal afetlerde en çok rastlanılan yaralanmalara yapılacak müdahaleleri ise şu ifadelerle anlattı:
"Kazazedeyi kaza ortamından çıkarma: Boyun tespiti yapılmalı, sıkışmanın kaldırılması için araç gereç kullanılmalı, kazazedenin arkasına geçmeli, kollarını kazazedenin kollarının altından geçirmeli, kazazedeyi kolundan tutarak çekmeli, vücuda saplanmış cisim varsa çıkarılmamalı.
Kanamalar
Kanın herhangi bir nedenle damar dışına çıkmasına kanama deniyor. Kanamalar her zaman tehlikelidir. Halsizlik, şok ve ölümle sonuçlanabilir. İç ve/veya dış kanama biçiminde olabilir. Temel yaşam desteği sonrasında tedavide önceliğe sahiptir. Erişkinde 500 mililitre, çocuklarda 100-300 mililitre, bebeklerde 30 mililitreden fazla kanama (özellikle 10 dakika içinde) tehlike oluşturur. Kanamaların çoğu 6-10 dakika içinde, damar spazmı ve pıhtı oluşumu ile durur. Acil bir durumdur ve hemen hastaneye sevk edilmelidir.
Şokta ilk yardım
Kazazede sırt üstü yatırılmalı. Kanama ve şok ile ilgili bulgular; görünür kanama, soluk cilt, uzuvlarda soğukluk, hızlı nabızdır. Ayakların altına destek koyarak 20-30 santim kadar kaldırılmalı, yaralı (varsa pansuman ve turnike görülecek şekilde) battaniye ile sarılmalı, tıbbi yardım gelene kadar bu pozisyon korunmalı, solunum ve nabız 3-5 dakika aralıklarla kontrol edilmeli.
Uzuv kopması durumunda ilk yardım
Kazazede sırt üstü yatırılmalı, kazazedenin bacakları 20-30 santim kadar yükseltilmeli, turnike uygulamalı (kopan uzvun 3-4 parmak üzerine), kopan parça temiz, su geçirmez ağzı kapalı plastik bir torbaya yerleştirilmeli, kopan parçanın konduğu torba, buz içeren ikinci bir torbanın içine konmalı (kopan parça direkt buz veya su içine konmaz), torba temiz bir bez ile sarılıp yaralı ile aynı vasıtaya konmalı, üzerine hastanın ad ve soyadı yazılmalı, tıbbi birimler müdahalenin hızlandırılması için transport esnasında haberdar edilmeli.
Dış kanama kontrolü
Kanayan yer üzerine (parmakla temiz bir bez kullanılarak) baskı yapılmalı, kanama durmuyorsa el ayası kullanılarak baskı artırılmalı, kanama duruncaya kadar baskı uygulamaya devam edilmeli, birinci bez, kanla ıslanırsa üzerine ikinci bir bez koyarak (Altın kural: ilk bezi kaldırmadan) baskı yapmaya devam edilmeli, yaranın uç tarafındaki renk değişikliği ve nabız, kontrol edilmeli.
Kırıklarda ilk yardım
Eklem veya kırık bölgenin hareketini engellemek için TESPİT (sabitlenmeli) edilmeli, kırık bölgeye soğuk uygulama yapılmalı (buz uygulaması), kol ve bacaklardaki kırıklar sabitlendikten sonra kalp seviyesinden yükseğe kaldırılmalı. Bacak-diz ve ayak bileği eklemini içine alacak şekilde ve eşit uzunlukta iki atel seçilmeli (uzun bir tahta kullanılabilir), atel bacağın iki tarafına uygun şekilde yerleştirilmeli ve geniş sargı ile bağlanmalı. Uyluk-kalça ve diz eklemini içine alacak şekilde, biri koltuk altına uzanacak uzunlukta iki atel seçilmeli, atel bacağın iki tarafına uygun şekilde yerleştirilmeli, iki atel gövde düzeyinde ve bacak hizasında iki veya üç geniş sargı kullanarak, diz seviyesinde geniş bir sargı, ayak bileğinde 8 şekli oluşturan bir sargı ile bağlanmalı.