KAHVE DEMLEME YÖNTEMİNİN KOLESTEROLE ETKİSİ VAR MI?
Daha önceki çalışmalar diterpenlerin kahvedeki konsantrasyonu demleme yöntemine bağlı olduğunu gösteriyor. Konsantrasyonları kaynatılmış kahve gibi filtrelenmemiş ürünlerde en yüksek seviyede, espresso da orta seviyede ve filtrelenmiş kahvede düşük / ihmal edilebilir seviyelerde bulunuyor.
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Bingöl, mevcut kanıtların, kullanılan kahve demleme yönteminin serum lipit seviyeleri üzerinde bir etkisi olduğunu düşündürttüğünü söylüyor. Yapılan çalışmalar, kaynatılmış kahvenin doza bağlı olarak total kolesterolü ve LDL kolesterolü artırdığını, filtrelenmiş kahvenin ise total kolesterol seviyelerinde çok az değişikliğe yol açtığını gösteriyor. Total kolesterol LDL, trigliserit seviyelerindeki artışlar özellikle hiperlipidemisi olanlarda filtrelenmemiş kahve tüketiminde ve yüksek miktarda günlük kahve alımında (>6 fincan/gün) daha belirgin oluyor.