Uzmanı tarifi verdi: Geçmeyen kuru öksürük için mutlaka deneyin! Boğazı anında yumuşatıyor, öksürük hissini kesiyor…

Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk algınlıkları ve bulaşıcı hastalıklar artarken, öksürük şikayetleri de çoğaldı. Kuru öksürük basit bir soğuk algınlığı gibi gözükse çok ciddi sağlık sorunları işaret ediyor olabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Çakaloğlu, boğazı tahriş ederek düzensiz uykulara neden olduğunu söyledi. Geçmeyen kuru öksürüğün İhmal edilmemesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, Doğal malzemelerle hazırlanan ve boğazı yumuşatıp öksürük hissini azaltan 8 formülü de sıraladı.

SERPİL DOKUREL-POSTA.COM.TR Soğuk havalarla birlikte öksürük şikayetleri de artıyor. Özellikle kronikleşmeyen ve hafif seyreden öksürükler için doğal yöntemler, hem ekonomik hem de etkili bir çözüm sunuyor. Bal, zencefil, ıhlamur gibi malzemelerle evde kolayca hazırlanan doğal karışımlar, boğazı rahatlatırken öksürüğü hafifletmeye yardımcı oluyor. Peki, bu yöntemler nasıl hazırlanır ve hangi durumlarda kullanılabilir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Çakaloğlu doğal yöntemleri posta.com.tr okuyucuları için açıkladı

BAL VE LİMON KARIŞIMI
MALZEMELER:
1 su bardağı ılık su, 1 tatlı kaşığı bal, yarım limon suyu
HAZIRLAMA:
Balı ve limon suyunu ılık suya ekleyip karıştırın. Yavaşça yudumlayarak için.
Faydaları: Bal, boğazı yumuşatır ve öksürük refleksini azaltır. Limon, C vitaminiyle bağışıklığı destekler.

ZENCEFİL ÇAYI
MALZEMELER:
3-4 dilim taze zencefil veya 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 su bardağı kaynar su ve dilerseniz bal
HAZIRLAMA:
Zencefili kaynar suda 5-10 dakika demleyin. Bal ekleyerek tüketin.
Faydaları: Zencefil, anti-enflamatuar özellikleriyle boğaz tahrişini azaltır.

IHLAMUR ÇAYI
MALZEMELER:
1 tutam ıhlamur, 1 su bardağı kaynar su, dilerseniz bal veya limon
HAZIRLAMA:
Ihlamuru kaynar suda 5-7 dakika demleyin. Tatlandırıp için.
Faydaları: Rahatlatıcı etkisiyle öksürük hissini yatıştırır.

TARÇINLI SÜT
MALZEMELER:
1 su bardağı süt, çeyrek çay kaşığı toz tarçın, 1 tatlı kaşığı bal
HAZIRLAMA:
Sütü hafifçe ısıtıp tarçın ve balı ekleyin. Karıştırıp sıcak için.
Faydaları: Boğazı yumuşatır ve öksürükle ilgili rahatsızlığı azaltır.

ZERDEÇALLI İÇECEK (“ALTIN SÜT”)
MALZEMELER:
1 su bardağı süt (veya badem, yulaf sütü gibi bitkisel alternatifler), yarım çay kaşığı toz zerdeçal
çok az karabiber, 1 tatlı kaşığı bal
HAZIRLAMA:
Sütü ısıtıp zerdeçal, karabiber ve balı ekleyin. Karıştırıp için.
Faydaları: Zerdeçalın anti-enflamatuar ve antiseptik etkisi boğazı rahatlatabilir.

NANE ÇAYI
MALZEMELER:
5-6 taze nane yaprağı veya 1 çay kaşığı kuru nane, 1 su bardağı kaynar su, dilerseniz bal
HAZIRLAMA:
Naneleri kaynar suda 5 dakika demleyin. Bal ekleyerek içebilirsiniz.
Faydaları: Boğazı ferahlatır ve tahrişi azaltır.

ELMA SİRKELİ KARIŞIM
Malzemeler:
1 su bardağı ılık su, 1 tatlı kaşığı elma sirkesi, 1 tatlı kaşığı bal
HAZIRLAMA:
Tüm malzemeleri karıştırıp ılık olarak tüketin.
Faydaları: Doğal antiseptik etkisiyle mikroplarla savaşabilir.
MEYAN KÖKÜ ÇAYI
Malzemeler:
1 tatlı kaşığı kuru meyan kökü, 1 su bardağı kaynar su
HAZIRLAMA:
Meyan kökünü kaynar suda 10 dakika demleyip süzün ve için.
Faydaları: Balgam söktürücü ve yatıştırıcı etkisiyle kuru öksürüğü hafifletebilir. Ancak tansiyon problemi olanlar dikkatli tüketmelidir.