'DONMANIN DURUMUNA GÖRE FARKLI BELİRTİLER OLABİLİR'
Soğuk ısırığının donmanın durumuna göre farklı belirtiler gösterebileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Koç, "Soğuk ısırığı, donmanın durumuna göre farklı belirtiler gösterir. Soğuk ısırığı, en erken evresinde ciltte kalıcı bir hasar oluşturmayabilir. Semptomlar arasında cilt soğuması, karıncalanma hissi, uyuşukluk ve rengi solmuş cilt bulunur. Rahatsızlık ilerledikçe cilt sertleşebilir veya mumsu bir görünüm kazanabilir. Soğuk ısırıkları doktor kontrolü gerektiren bir durum olup, hafif vakalarda hasar alan bölge yeniden ısıtılarak tedavi edilebilir. Ciddi durumlarda cilt, kas, kemik ve diğer dokular kalıcı hasar alabilirler" ifadelerini kullandı.
'UYUŞMA VE KARINCALANMA GÖRÜLEBİLİR'
Birinci derece soğuk ısırığının en hafif seviyede görüldüğünü ve genellikle cilt yüzeyinde etkili olduğunu anlatan Uzm. Dr. Koç, şu bilgileri paylaştı:
"Uyuşma, hafif kızarıklık ve karıncalanma gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu durumda cilt tamamen iyileşebilir. İkinci derece soğuk ısırığında ise cilt yüzeyi ve altındaki dokular etkilenir. Ağrılı şişlikler, kabarcıklar ve ciltte renk değişikliği görülebilir. İyileşme süreci daha uzun sürebilir. Üçüncü derece soğuk ısırığı, daha ciddi bir durumdur ve deri altındaki dokulara kadar yayılabilir. Morumsu bir renk alan cilt, tedavi edilmediğinde kalıcı hasar bırakabilir. En şiddetli seviyede olan dördüncü derece soğuk ısırığında ise kas, kemik ve tendonlar dâhil olmak üzere derin dokular etkilenir. Bu durumda dokular büyük ölçüde zarar görebilir ve amputasyon gerekebilir."