Tereyağını yemeklerin lezzetini arttırmak için çeşitli yemeklerde, soslarda veya hamur işlerinde tercih ediyor olabilirsiniz ancak unutulmamalıdır ki tereyağı doymuş yağlar içerisinde yer alan ve kolesterole sebep olabilen bir üründür. Uzman görüşleri doymuş yağ tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini vurgular. Öte yandan kalp krizi geçirme ihtimalinizle tereyağı tüketiminiz arasında ilişki olduğu ortaya çıkaran bilimsel çalışmalar bulunuyor. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Kınıkoğlu yediğimiz besinlerdeki yağ miktarının damarlarımızı daraltabileceğine ilişkin uyarılarda bulunarak bilimsel çalışmalardan örnekler verdi. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Kınıkoğlu: yediğiniz yağın damarlarınızın içinde bir gün bir hafta hatta 1-2 yıl dolaşması problem değil ancak 10-20 dolaşması damar içini yağlandıracaktır. Yağlanmayla oluşan plaklar ise kalp krizine veya felce sebebiyet verebilir. Bununla da kalmayarak spazma da yol açabilir. dedi. Ardından, ''Tereyağ ve doymuş yağlar sadece damarlarınızı tıkamakla kalmaz akciğerlerinizi de etkiler ifadelerini kullanan Kınıkoğlu, astım, koah ve asmatifor bronşit hastalarının yağlı yemekler tüketmemesi gerektiğini vurguladı. Uzman Dr. Murat Kınıkoğlu ''yağ tüketiminizi azaltmak meme kanserinin nüksetme oranını da azaltıyor'' dedi. Meme kanseri teşhisi alan hastalara tercihen yağsız beslenmeye geçmelerini önerdi. Tereyağının içerisinde A ve E gibi vitaminlerin olduğuna da değinen Dr. Murat Kınıkoğlu, bu vitaminleri başka besinlerin içersindende alabilirsiniz dedi. Tereyağının faydalarından yararlanmak için mutlaka doğal ve katkı maddesi olmayan ürünler değerlendirilmelidir. Eğer içeriğinde katkı maddeleri bulunur ise tereyağının faydalarının ön plana çıkması zor olur. Aynı zamanda yemeklerde ya da kahvaltıda ve birçok yerde kullanırken mutlaka dengeli tüketmek de ayrıca önemlidir. Özellikle yağda çözünen vitaminlerin emilimini sağladığı için tereyağının tüketilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca içerdiği zengin besin değeri, mineral ve vitaminler ile beraber önemli bir kaynak olarak öne çıkıyor.- Güçlü bir antioksidan içerdiği için vücuttaki toksik maddelerin atılmasına imkan verir. - Bağışıklık sistemini önemli oranda güçlendirir.- Zengin vitamin ve mineral kaynağı barındırdığı için birçok hastalığa karşı direnç gösterir.- Kanser hücrelerinin yayılmasında önemli bir engel teşkil eder. - Eklemlerde oluşacak kireçlenmeyi önler ve kemik sağlığını koruma konusunda yardımcı olur.- İçeriğindeki bileşenler ile beraber göz sağlığını korur.- Mide ve bağırsak sağlığına iyi gelir, ayrıca sindirim sistemini kuvvetlendirir. - Kalsiyum açısından zengin olduğu için kemiklerin güçlenmesine katkı verir.- Antimantar ile iltihap giderici bir etkiye sahiptir.- Virüs ya da bakteri gibi bulaşıcı hastalıklara karşı koruma oluşturur. - Kötü kolesterolün önemli oranda düşmesini sağlar. TEREYAĞININ ZARARLARI NELERDİR? Birçok farklı besin kaynağına göre tereyağı oldukça faydalı bir üründür. Ancak gereğinden fazla ve dengesiz bir şekilde tüketildiği zaman belli başlı bazı zararlar oluşturabilmektedir. Bu durum elbette bütün farklı besin kaynakları için geçerlidir. Ancak özellikle katkı maddesi bundan tereyağı tüketmek, kalp sağlığını tehlikeye atabilir. Sindirim sistemi ve midede birtakım sorunlar yaratabilir. - Damarların tıkanmasına sebep olabilir.- Kalp ve damar hastalıklarını meydana getirebilir.- Doğrudan kilo almaya sebep verir.- Kolesterol dengesini bozar ve yükseltir.- Kan şekerini dengesiz bir biçimde yükseltir. - Karaciğer yağlanmasına neden olabilir.TEREYAĞI NE KADAR TÜKETİLMELİDİR?Mutlaka dengeli bir şekilde tüketilmesi gereken tereyağı, bu sayede çok önemli faydalar sağlamaktadır. Ancak yemeklerde tüketilecek ise sadece belli zamanlarda özel olarak değerlendirilmelidir. Çünkü her gün ve doğrudan yemeklerde tüketmek bazı zararlar teşkil eder. Aynı zamanda kahvaltılık olarak da yine her sabah tüketilmemelidir. Yemekler genelde zeytinyağı kullanmak daha etkilidir.