İLAÇ KULLANMADAN ÖNCE BEYİN SAĞLIĞIMIZI NASIL KORUYABİLİRİZ?
Op. Dr. Uslu, Sunulan bir raporda, beyin sağlığını korumaya yardımcı olan yaşam tarzı yaklaşımlarının, demans vakalarının yüzde 45'ine kadarını önleyebileceği veya geciktirebileceği belirtildiğini ve bu doğrultuda 14 yaşam tarzı risk faktörünün ayrıntılı olarak ele alındığını söylüyor. Bu faktörler arasında alkol bağımlılığı, sigara kullanımı, diyabet, obezite, yüksek tansiyon, hava kirliliği, beyin hasarı, fiziksel hareketsizlik, depresyon, sosyal izolasyon, işitme kaybı, düşük eğitim seviyeleri, yüksek kolesterol ve görme kaybı bulunuyor.
Op. Dr. Uslu, erken yaşlarda eğitim seviyesini iyileştirmenin, orta yaşlarda işitme kaybı, yüksek LDL kolesterol, depresyon, travmatik beyin hasarı, fiziksel hareketsizlik, diyabet, sigara, hipertansiyon, obezite ve aşırı alkol tüketimi gibi risk faktörlerini ele almanın, ileri yaşlarda ise sosyal izolasyonu, hava kirliliğini ve görme kaybını azaltmanın demans vakalarının yaklaşık yarısını önleyebileceğini söylüyor.
Bu risklerin azaltılmasıyla sağlıklı yaşam yıllarının sayısının artırılabileceğini ve demanslı bireylerde sağlıklarının kötü olduğu sürenin azaltılabileceğini belirten Op. Dr. Dilek Uslu, hobiler edinmenin ve düzenli aktivitelerde bulunmanın ilaçsız yaklaşımlar arasında yer aldığını ve demans belirtilerini azaltarak yaşam kalitesini artırdığını ifade ediyor.
Hormon yerine koyma tedavisinden önce sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yapmanın önemini vurgulayan Op. Dr. Uslu, genel sağlık iyileştikçe menopoz şikayetlerinin hafifleyeceğini ve bunama riskinin azalacağını dile getiriyor. Şeker seviyesini normal sınırlarda tutmanın, tansiyonu kontrol altına almanın, düzenli egzersiz yapmanın, sağlıklı beslenmeyle kötü kolesterolü düşürmenin ve kötü alışkanlıklardan kurtulmanın menopoz sürecinde sağlığı korumaya yardımcı olacağını belirten Op. Dr. Uslu, işitme veya görme kaybı gelişmeden erken tedavi olunmasının da bu süreçte büyük fayda sağlayacağını ekliyor.