Dönger, Ramazan’da dengeli ve sağlıklı beslenmenin ilk adımının sahur olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
“Sahur, tokluk hissinin daha uzun sürmesi ve kan şekerinin erken düşerek halsizlik hissinin oluşmaması için önemlidir. Sağlıklı beslenmenin sürdürülebilmesi için günün, oruç tutulmayan bölümünde en az iki öğün tamamlanmalı ve sahur atlanmamalıdır. Kahvaltı yerini alacak sahur öğününde, hafif ama uzun süre tok tutan alternatifler seçilmelidir. Protein içeriği yüksek besinler, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir. Bu nedenle sahurda protein açısından zengin besinlerin tüketilmesi daha uygundur. Sahurda, kişinin gün boyu tok kalmasına yardım edecek. Yeterli sıvıyı içerecek, uykuya yeniden geçişte problem yaratmayacak, bağırsak hareketleri için yeterli life sahip, tuz oranı yüksek olmayan yiyecekler tercih edilmelidir. Sahurda, süt, yoğurt, peynir, yumurta ve tam tahıllı ekmekler gibi besinler tüketilebilir. Yüksek tuz içeren besinlerin gün içerisinde susamayı artırması nedeniyle sahurda, kızartmalar, hamur işleri, tatlılar, çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler tüketilmemelidir. Ekstra tuz tüketiminden kaçınılmalı ve salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri tercih edilmemelidir.”
Dönger, oruç tutabilen herhangi bir sağlık sorunu olmayan yetişkinlere uygun örnek sahur ve iftar menüsünü şöyle açıkladı: