YemekUzun bir ömür isteyen kaşık kaşık yesin! İbn-i Sina yüzyıllar öncesinden önermiş: Kolesterolü damardan silip atıyor, yiyen tansiyon hastalığı nedir bilmiyor
28 Mayıs 2024 - 17:50 | Son Güncelleme:
Uzun bir ömür isteyen kaşık kaşık yesin! İbn-i Sina yüzyıllar öncesinden önermiş: Kolesterolü damardan silip atıyor, yiyen tansiyon hastalığı nedir bilmiyor
1

Hastalıkların tedavisi kadar sağlık sorununa yakalanmamak da önem taşıyor. Bundan dolayı mutlaka düzenli ve dengeli beslenmek gerekiyor. Uzmanlar ve eski dönemin insanları tarafından özellikle işaret edilen bir besin var ki yiyen şifa buluyor. Peki, hangi besini düzenli olarak tüketmeliyiz? Faydaları nelerdir? Hangi sağlık sorununa iyi geliyor?
28 Mayıs 2024 - 17:50 | Son Güncelleme:
2

İbn-i Sina gibi döneminin en önemli isimleri, sağlıklı beslenmek ve hastaların iyileştirilmesi için bazı besinleri özellikle öneriyor. Bunlardan biri olan bakla, yemeğiyle adeta damaklarda iz bırakıyor. Seveni olduğu kadar sevmeyeni de olan baklanın faydasını duyan ise sofrasında ona yer açıyor. İşte tüm detaylar…
3

İBN-İ SİNA YÜZYILLAR ÖNCESİNDEN BAKLAYI ÖNERİYOR
- İbn-i Sina, yirminci yüzyılın başlarındaki bir tıp otoritesidir ve sağlıkla ilgili birçok konuda öncüdür. Onun tavsiyelerinden biri, baklanın sağlık için faydalı olduğudur. Bakla; protein, lif, vitamin ve mineral açısından zengin bir besindir ve sindirimi kolaylaştırır.
4

- İbn-i Sina'nın önerisi, baklanın besleyici özelliklerine dayanır ve vücut için önemli bir kaynak olarak öne çıkar. Bakla tüketimi kan şekerini dengeleyebilir, sindirimi iyileştirebilir ve genel sağlık için faydalı olabilir.
5

KOLESTEROLÜ DENGELEMEK İÇİN BİRE BİR
- Baklanın faydalarının başında kolesterolü dengelemesi yer alıyor. Bakla, yüksek lif içeriği sayesinde vücuttaki kolesterol seviyelerini düşürebilir. Lif, sindirim sistemi tarafından kolesterolü emilimini engelleyebilir ve bağırsaklardan atılmasını sağlayarak kandaki kolesterol seviyelerini azaltabilir.
6

- Baklanın içerdiği bitkisel bileşiklerin, özellikle beta-glukan gibi, kolesterolün bağırsaklardan emilimini azaltabileceği ve safra asitlerinin bağırsaklar tarafından tekrar emilimini engelleyebileceği biliniyor. Bu mekanizmalarla, bakla tüketimi kolesterol seviyelerinin kontrol altında tutulmasına yardımcı olabilir ve kalp-damar hastalıklarının riskini azaltabilir.
7

EN GÜÇLÜ PROTEİN KAYNAĞI
- Bakla, sağlık için pek çok faydaya sahip olan besleyici bir baklagildir. İbn-i Sina'nın da belirttiği gibi bakla tüketimi vücut için önemli avantajlar sağlayabilir. Oldukça yüksek bir protein kaynağıdır ve özellikle bitkisel protein ihtiyacını karşılamak isteyenler için mükemmel bir seçenektir. Lif bakımından zengindir, sindirimi düzenler ve sindirim sistemi sağlığını destekler. Lif içeriği sindirim sürecini yavaşlatır. Dolayısıyla kan şekeri seviyelerini dengeleyebilir ve tokluk hissini artırabilir.
8

ADETA VİTAMİN DEPOSU
- Bakla, vücuda bir dizi önemli vitamin ve mineral sağlar. Özellikle folat, demir, magnezyum, ve potasyum gibi mineraller ile A, C, ve K vitaminleri bakımından zengindir. Bu besin maddeleri sağlıklı kemiklerin korunmasına, enerji metabolizmasının desteklenmesine ve vücut hücrelerinin işlevselliğinin sürdürülmesine yardımcı olabilir.
9

- Bakla, antioksidanlar açısından da zengindir, bu da vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltabilir ve genel olarak bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
10

KALP DAMAR HASTALIKLARI İÇİN BAKLA TÜKETİLMELİ
- Bakla, kalp sağlığı için de faydalıdır. Lif ve potasyum içeriği, kolesterol seviyelerini düşürebilir ve kan basıncını kontrol altında tutabilir. Bu da kalp-damar hastalıklarının riskini azaltabilir. Son olarak, düşük kalorili ve doyurucu bir besin olması, kilo yönetiminde yardımcı olabilir.
11
