Van'dan dünyaya kapış kapış satılıyor! Yılda sadece 40 gün yetişen mucize: Kalp damarlarını anında açıp şekeri dengeliyor! Kolesterolü bitiren de oymuş

Van’da dağların yüksek kesimlerinde ve yaylarda büyük meşakkatle toplanan ve tescilli ürün olan otlu peynirin içine katılan şifalı otlara vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

Van’da ekonomik getirisi olan ve binlerce aileye ek gelir sağlayan şifalı otlar, kent merkezindeki seyyar satıcılar ve manavlar tarafından halka ulaştırılıyor. İlkbaharın gelmesi ile birlikte dağların yüksek kesimlerinde ve yaylalarda toplanan otlar, peynir başta olmak üzere birçok yemekte de kullanılıyor. Yaklaşık bir aylık ömrü olan otları bir an evvel vatandaşlara ulaştırmak için yoğun mesai harcayan toplayıcılar, bin bir zorlukla otların toplandığını söylediler. www.posta.com.tr

Yıllardır çarşı merkezinde şifalı otları toplayıcılardan alıp halka ulaştırdığını ifade eden Kerem Timur isimli esnaf, “Van’ın yaylalarından gelen otları genellikle peynirde kullanıyoruz. Bunun yanında kurutup keledoş yemeğinde de kullanıyoruz. Heliz, sirmo, çiriş, mende, kengir, keçikulağı var. Bunlar dağın en yüksek tepelerine çıkıp öyle toplanılıyor. Bir kişi akşama kadar ancak 5-6 kilo toplayabilir” dedi.

Fiyatların otun çeşidine göre değiştiğini aktaran Timur, “Helizin kilosu 35 ile 50 TL arasında değişiyor. Sirmo 120 ila 150 TL, çiriş 25 TL, mende ise 50 TL’den başlayıp 85 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bunların dağlarda bir ay ile 40 gün arasında ömrü var. Toplandıktan sonra ise 3 gün içerisinde kullanılması gerekiyor. Eğer dolaba atılmazsa veya kullanılmazsa üç günden sonra çürür. Şu anda işler iyi. Ömrü kısa olduğu için vatandaşlar yüklenip hemen alıyor” ifadelerini kullandı.

Furkan Gilgin isimli esnaf ise yılın sadece bir ayı şifalı otları sattığını belirterek, “Bunlar köylüler tarafından dağdan toplanıp bize getiriliyor. Biz de bunları vatandaşlara sunuyoruz. Bunlar peynir ve yemeklerde kullanılıyor. Salamurasını da tutan var. Bu otlar kalbe, tansiyona, şekere birebirdir. Van’ın peynirini meşhur eden bu otlardır” diye konuştu.
Vatandaşlar ise dağdan toplanan otları beğenerek aldıklarını ifade ederek peynire tadını verenin bu otlar olduğunu söyledi.

SİRMONUN FAYDALARI
Bu mucizelerle dolu ot, kolesterol seviyelerini düşürebileceği düşünülen bileşikler içerir. Bu da kalp sağlığını iyileştirebilir ve kalp-damar hastalığı riskini azaltabilir. Kan basıncını düşürücü etkisi, antioksidan varlığı ve sindirim destekçisi oluşu sayesinde de bu otu tüketerek sağlığınıza sağlık katabilirsiniz.

ÇİRİŞ OTUNUN FAYDALARI
Ölüm hariç her derde deva çiriş otu; kalp, karaciğer, damar, beyin, tiroit ne varsa hepsini iyileştirir. Başlı başına bir ilaç olarak görülen çiriş, kan şekerini ve kolesterol seviyelerini dengelemekte de son derece etkilidir.

HELİZİN FAYDALARI
Güçlü bir afrodizyak olarak da bilinen heliz otu, Van otlu peynirine lezzet katan yegane otlar arasındadır. Bu otu genellikle sperm adedini artırmak ve cinsel gücü yükseltmek için ayrıca tüketmek de mümkündür. Antioksidanlarla dolu olan heliz, şeker hastalığı için de adeta bir mucizedir.

MENDE OTUNUN FAYDALARI
Mendık ismiyle de bilinen mende otu, genellikle turşu formunda tüketilmektedir. Salamuralar hâlinde özel bekletilen mende otu sayesinde lezzetli bir otlu peynir elde edilebilir. Güçlü bir antioksidan ve bağışıklık güçlendiricidir.

KENGİR OTUNUN FAYDALARI
Diyabet hastaları için adeta şifa saçan kengir otu, diş etlerini kuvvetlendirip tansiyonu dengelemekte de etkilidir. Hazımsızlık ve mide şişliği gibi problemler için de bu otu tüketerek şifa bulmak mümkündür. Aynı zamanda vücuttaki toksinleri atmak için de kengir otundan faydalanılabilir.

KEÇİKULAĞI OTUNUN FAYDALARI
Doğadaki en güçlü C vitamini kaynakları arasında yer alan keçikulağı bitkisi, çiğ olarak tüketildiğinde şekeri düşürmekte etki sağlar. Keçikulağı otu da peyniri lezzetlendirmenin yanı sıra vücudu yaşlanmadan ve serbest radikal etkilerinden koruyan C vitamini ihtiyacımızı karşılar.