Zerde tatlısı, Türk mutfağında İstanbul, Gaziantep, Balıkesir, Konya, Şanlıurfa, Tekirdağ, Edirne ve Karaman yörelerinde yapılan bir tatlı olarak biliniyor. Zerde, düğünlerde, bebeklerin dünyaya gelişi kutlamalarında ve Muharrem ayının ilk on gününde pişiriliyor ve misafirlere ikram ediliyor.
Her bölgede ana madde olan pirinç ve su değişmezken tatlının içine katılan baharatlar yemişler değişiyor. Şanlıurfa’da pişirilen zerde tatlısına renk verici olarak haspir çiçeğinin taç yaprakları kullanılarak aroma ve renk veriliyor. Konya’da ise zerde tatlısı safran ile hazırlanıyor. Böylelikle tatlının rengi de aroması da kendine has bir hale geliyor.
Hem Şanlıurfa hem de Konya illerinin kendine has özelliklerle hazırladıkları zerde tatlısının kendi yörelerine özgü bir tatlı olduğunu iddia etmesi, yıllar boyunca iki il arasında tatlı bir çekişmeye neden oldu.
Şanlıurfa zerdesi 2017 yılında Türk Patent ve Marka kurumu tarafından tescillenerek coğrafi işaret belgesi almaya hak kazandı. Ancak Konya da bu gelişmenin ardından boş durmadı ve 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret aldı. Böylelikle iki ilin de kendine ait Zerde tatlısı olmuş oldu.