Atina'nın Harokopio Üniversitesi'nden araştırmacı Profesör Demosthenes Panagiotakos, “Görünüşe göre sadece bitki temelli veya vejetaryen bir diyet uygulamak kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için yeterli değil. Kardiyovasküler hastalığın azaltılmasında bir fayda görmek için belirli, sağlıklı bitki bazlı gıda gruplarına odaklanmak da önemlidir" dedi.
10 yıllık çalışma, 2 bin kişilik katılımcılarda sadece bitki temelli diyetleri takip edenlere odaklandı. Katılımcılar sağlıklı ve sağlıksız yiyeceklerin bulunduğu 2 gruba ayrıldı.
Sağlıklı yiyecekler arasında meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, fındık, yağlar, çay ve kahve yer alırken, sağlıksız yiyecekler meyve suları, şekerli içecekler, patates, tatlılar ve rafine edilmiş tahıllardan oluştu.
Araştırmacılar, sadece sağlıklı bitki bazlı diyet yapanların, hayvan bazlı ürün tüketenlere kıyasla 'kardiyovasküler riskte önemli bir azalma' olduğunu keşfetti.