Suda çözünen vitaminler ve yağda çözünen vitaminler arasındaki farklar
Vitaminler suda veya yağda çözünmelerine göre iki grup altında toplanıyorlar.
- Yağda çözülen vitaminler A, D, E ve K vitamini gibi vitaminler...
- Suda eriyenler C vitamini, B2, Nikotinik asit, vitamin pp, Folik Asit, B12 gibi vitaminler.
“Suda eriyenler enerji metabolizmasında kullanılan en önemli vitaminler arasında sayılıyorlar ve vücutta depolanmayarak kullanılmayan bölümü böbrekler yoluyla atılabiliyor” deniyor.
Ancak yağda depolanan, idrar ile atılmayan vitaminlerin gelişigüzel kullanılması, vücudun ihtiyacı olmamasına rağmen alınmaması gerekiyor” şeklinde önemli uyarılar duyuyoruz.
Buradan şunu anlıyoruz: Aslında bilinçsiz vitamin kullanımı vücutta geçici ya da kalıcı hasarlara yol açabiliyor.
Örneğin, uzmanların açıklamalarına göre bilinçsizce tüketilen A vitamini karaciğer bozukluğuna; C vitamini, böbrek taşına ve mide rahatsızlıklarına yol açabiliyor.
Biz de bu nedenle Eczacı Ayşen Dincer'e bu konu ile ilgili detayları soruyoruz.
Bize bu durumu nasıl açıklayabilirsiniz Ayşen Hanım? Özellikle hangi vitaminlerin kullanımına çok dikkat edilmesi gerekiyor? Zaten besinlerden kolaylıkla alınabilen, eksikliği az duyulan vitaminler hangileri?
"Belirttiğiniz gibi yağda çözünen A, D, E, K vitaminleri vücutta biriktiği için kullanımlarına çok dikkat edilmeli, günlük önerilen dozun üzerine çıkılmamalı. Çıkılması gereken durumlarda da mutlaka doktor kontrolünde ilerlenmeli.
Hayatta kalmamızda çok büyük rolü olan sodyum ve potasyum minerallerini ihtiyacımız olan kadarıyla günlük beslenmemizden ve sudan alıyoruz. Bunun haricinde kalan bütün vitamin ve minerallerin maalesef tüm dünyada eksikliklerini görüyoruz. Bunun nedeni ise artık toprağın, havanın, yaşam şeklimizin eskisi gibi olmaması. Sanayi devrimi sonrasında giderek artan eksiklikler sonrasında bugün 'beslenme riskleri' sigaradan sonra en yaygın ölüm nedeni olarak tanımlanıyor".