Baharatlar yüzyıllardır faydalarıyla en şifalı besinler arasında yer alıyor. Aromaları ile yemeklere lezzet katan baharatların sağlık için de sayısız faydası bulunuyor. Şeker ve kolesterol düzenlemekten, metabolizma güçlendirmeye, kanser hücrelerinin baskılanmasından tümörün küçülmesine katkı sağlayanlara kadar birçok farklı alanda fayda sağlayan baharatlar doğru kullanılmadığında ise sağlığı tehdit edebiliyor.
Diyetisyen Rıdvan Arslan konu hakkında bilgiler verdi.
TARÇIN KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRÜR MÜ?
Araştırmalar evet diyor. Bu popüler baharat, tarçın ağacının kabuğundan gelir ve kabak baharat lattesinden Cincinnati biberine kadar her şeyde kullanılır. Tarçın, özellikle kan şekeri yüksek olan insanlar için harikadır. Yiyeceklere şeker eklemeden tatlı bir tat verir ve araştırmalar, tip 2 diyabetli kişilerde kan şekerini düşürebileceğini göstermektedir.
Tarçın, yüksek kan kolesterolünü ve trigliserit düzeylerini düşürmek gibi kalp sağlığına da fayda sağlayabilir. Bu, özellikle kalp hastalığı geliştirme riski daha yüksek olan diyabetli kişiler için önemlidir.
Tarçın, diyabet ilaçlarının veya karbonhidrat kontrollü bir diyetin yerine geçmez, ancak sağlıklı bir yaşam tarzına yardımcı olabilir.
Öğün ipucu: Yoğurt, meyve veya sıcak mısır gevreği üzerine serpmeyi deneyin veya güveçlerde ve kırmızı biberlerde veya et ovma olarak kullanın.