LENF BEZLERİNİN BÜYÜKLÜĞÜNDEN NE ZAMAN KORKALIM?
Lenf bezi büyüklüğü ile birlikte enfeksiyon bulgusu, ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, kansızlık, döküntü gibi belirtiler görülebilir. Rahatsızlığın değerlendirilmesinde lenf bezinin yaygınlığı, büyüme hızı, çevre dokulara yapışık ya da hareketli oluşu ve bu duruma neden olacak bir ilaç kullanma öyküsü önemlidir.
Fizik muayene ile bir lenf bezi ele geliyor ise lenf bezinin büyüklüğüne, lenf bezi üzerinde ağrı ve hassasiyet olup olmamasına ve kıvamına dikkat etmek gerekir. Lenf bezlerinin boyutlarının arttığını söyleyebilmek için bazin hangi bölgede büyüdüğünü tespit etmek gerekir. Örneğin kasık bölgesindeki bir lef bezi 1 cm’den büyük ise soruna işaret ederken. Çene altındaki lenf bezlerinin 2.5 cm’ye kadar normal olabileceği bilinmelidir. Köprücük kemiği altında veya dirsek arkasında çok küçük boyutta bile elimize gelse bu büyük bir soruna işaret edebilir ve buralarda tespit edilen bezelerin araştırılması gerekir. Bir lenf bezinin hızlı büyürse ağrıya neden olabilirr. Ağrı genellikle bir kızarıklık ve iltihap sonucu oluşmasına rağmen, nadiren kanserli bir lenf bezinin ölü doku merkezinin içine kanamasından da kaynaklanabilir. Bir diğer önemli konu lenf bezinin kıvamıdır. Sert bezeler tipik olarak metastatik kanser bulgusu olabilir. Lastik kıvamındaki bezeler ise “lenfoma” yani lenf kanserini düşündürür. Daha yumuşak bezeler ise enfeksiyon veya çeşitli mikrobik ajanlar veya toksinlerine karşı vücudun göstermiş olduğu reaksiyon durumlarını gösterir.
Lenf bezlerinde büyüme çoğu zaman endişe duymayacağımız sebeplerle olsa da bazı durumlarda dikkatli takibi gerektirir. Enfeksiyona bağlı bir büyüklük ise, enfeksiyon geçtikten sonra 6-8 hafta içinde küçülme yoksa, muayene ve laboratuvar sonuçlarına göre enfeksiyon bulgusu olmadan giderek büyüyor ise, ağrısız, bezeler lastik kıvamında ise veya sert olup birbirleriyle birleşme eğiliminde ise, köprücük kemiği üzerinde, göğüs boşluğunda veya karın içinde belirli boyutu aşan bezeler ise veya bezelerin büyümesine ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, iştahsızlık gibi bulguların eşlik ediyorsa dikkatli olmamız ve ileri tetkik planlamamız gerekir.