CROHN HASTALIĞI VE BESLENME İLİŞKİSİ
Crohn hastalığı hakkında da bilgi veren Diyetisyen Tuğçe Yardal, “Her bireyin farklı komplikasyonlar gösterebildiği bir inflamatuar bağırsak hastalığıdır. Bu nedenle beslenme tedavisi kişiye özel olarak düzenlenmelidir. Belirtileri genelde karın ağrısı, ishal, kilo kaybı, ateş ve yorgunluktur. Nedenlerin başında da düşük bağışıklık sistemi, genetik ve çevresel faktörler ve yine stres gelmektedir.
Chron hastalığı tedavi ve beslenmesinde özellikle akut dönemlerde, hastanın sıvı ve elektrolit dengesinin düzeltilmesi önemlidir. Sindirim sisteminin dinlenmesi ve yaraların iyileşmesi için enteral veya parenteral beslenme yöntemleri uygulanabilir.
Genel olarak, yüksek enerjili, protein açısından zengin, düşük yağlı ve vitamin-mineral açısından zengin bir diyet uygulanır. Kişinin semptomlarına göre ishal veya kabızlık seyrediyorsa posa miktarı ona ayarlanmalıdır. Bazı ileri durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir” ifadelerini kullandı.