Yalova'da 365 gün boyunca üretilebiliyor! Kalp ve damar sağlığının en büyük destekçisi

Yalova'da tarımla daha önce hiç ilgilenmemiş 4 girişimci, internette izledikleri bir video ile topraksız tarım yöntemiyle çilek üretimine başladı. 2 bin 200 metrekarelik alanda faaliyet gösteren girişimciler, modern tarım teknikleriyle kentte yenilikçi bir üretim modeli oluşturuyor. İşte tüm detaylar!

Yalova'da, tarım sektöründe deneyimi olmayan dört girişimci, topraksız tarım yöntemini keşfederek çilek üretmeye başladı. İnternetteki bir videodan ilham alarak bu yenilikçi yöntemi hayata geçiren girişimciler, 2 bin 200 metrekarelik alanda sağlıklı ve verimli bir üretim süreci başlatarak sektörde fark yaratmayı hedefliyor.

YALOVA'DA ÜRETİMİNE BAŞLANDI!
Yalova'da daha önce hayatlarında tarımla uğraşmamış 4 girişimci tarafından topraksız tarımla çilek üretimine başlandı. İnternete gördükleri video sonrası harekete geçen ortaklar kentte 2 bin 200 metrekare alanda üretim gerçekleştiriyor.

Yalova'da 4 girişimci tarafından kurulan firma ile kentte ilk kez topraksız tarım serasında çilek üretimi gerçekleştirildi. Zorlu sera kurulum süreçlerinin ardından çalışmalarının meyvelerini toplayan ortaklardan Merve Yazıcı, "Aslında çiftçilikle çok alakamız yoktu. Bir gün oturup kahvaltı yaparken bu işi yapabilir miyiz dedik. Bu kadar maliyetli olacağını bilmiyorduk ama başladık. Çilek konusunda bir youtube videosundan yola çıktım" dedi.

Ortaklardan Murat Gülbaba ise soğuğa dayanıklı Sabrina cinsi çeleği üretimde tercih ettiklerini belirterek, "Topraksız tarımda 365 gün çilek üretimi yapılabiliyor. Zorlukları tabi var. Isıyı, nemi kontrol edebiliyor olmak gerekli" ifadesini kullandı.

Seranın kurulumu ve ilk adımlar hiç de kolay olmadığını anlatan Bager Arıcı ise "Topraksız tarımı seçme nedenimiz birim alandan daha fazla ürün toplamak. Bahçe çileğine oranla daha fazla ürün elde edebiliyoruz. Bitkinin kontrolü tamamen bize bağlı aslında. Kapalı ortamda üretim yaptığımız için bitkinin gelişimi tamamen bizim elimizde oluyor" diye konuştu.

Bager Arıcı, Sabrina cinsinin raf ömrünün diğer türlere göre daha fazla olduğunu kaydetti. Ortaklardan Murat Girgin de minimum gübre ile maksimum ürün aldıklarına dikkati çekerek, "Şu anda 2 bin 200 metrekare alan içinde yaklaşık 30 bin kök dikerek bu işi hakkıyla yapıyoruz. Yaklaşık 1,5 aydır üretim yapıyoruz. 30 bin kök yaklaşık 12 ton üründen bahsediyoruz" açıklamasına bulundu.

ÇİLEĞİN FAYDALARI NELERDİR?
- Çilek, güçlü bir bağışıklık sistemi için gerekli olan C vitamini bakımından oldukça zengindir. C vitamini, vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur, bağışıklık hücrelerinin üretimini artırır ve vücuda enerji verir. Ayrıca, çilekler aynı zamanda antiinflamatuar özelliklere sahiptir, bu da vücudun iltihaplanmalarla savaşmasına yardımcı olur.

SİNDİRİM SİSTEMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
- Çilek, düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerinin ani yükselmesini engeller. Bu özellik, diyabet hastaları için oldukça faydalıdır. Çileklerin içeriğindeki antioksidanlar ve lifler, insülin duyarlılığını artırır ve kan şekeri seviyelerinin daha dengeli olmasını sağlar. Ayrıca, çileklerin içerdiği vitaminler ve mineraller, diyabetin neden olduğu komplikasyonlarla mücadele etmeye yardımcı olabilir.
