Yaşlılık aylığı başvurusu nereden, nasıl yapılır? SGK Yaşlılık aylığı alma şartları nelerdir? En düşük yaşlılık aylığı 14 bin 469 lira olarak belirlendi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2008 ve öncesi sigortalı çalışanları ilgilendiren önemli bir açıklama yaptı. 15 Ocak 2025 tarihi itibariyle yaşlılık aylığı başvurusu yapanların hangi şartları sağlaması gerektiği netleşti. SGK, yaşlılık aylığına başvuracak olan sigortalılar için belirlediği kriterleri duyurdu ve bu maaşın tutarını da 14 bin 469 lira olarak belirledi.

SGK'nın açıklamasına göre, 2008 yılı Ekim ayı öncesinde sigortalı olan, 15 Ocak 2025 tarihinden sonra başvuru yapacak olan ve belirli sigortalılık sürelerini tamamlayan sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanacak. Çalışma gücü kaybı oranı ve prim gün sayısına bağlı olarak, sigortalılar farklı yaşlılık aylığı haklarından yararlanacak.

SGK YAŞLILIK AYLIĞI ALMA ŞARTLARI NELERDİR?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yaşlılık aylığı almak isteyen vatandaşlar için belirlediği başvuru şartlarını netleştirdi. 2008 yılı Ekim ayı öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlayan ve 65 yaşını doldurmuş olan kişilerin başvurabileceği bu maaş için belirli kriterler bulunmaktadır. Sigortalıların, çalışma gücü kaybı oranları ve prim gün sayıları dikkate alınarak yaşlılık aylığı bağlanacaktır. 4/1-(a) kapsamındaki sigortalıların çalışma gücü kaybı oranı, sigortalılık süresi ve prim gün sayısına göre maaş hesaplanacaktır.

EN DÜŞÜK YAŞLILIK AYLIĞI 14 BİN 469 LİRA OLARAK BELİRLENDİ
SGK tarafından açıklanan yeni düzenleme ile en düşük yaşlılık aylığı 14 bin 469 lira olarak belirlendi. Bu tutar, sigortalıların prim gün sayısına ve ödedikleri prim miktarına göre değişkenlik gösterebilir. Yaşlılık aylığı bağlanırken dikkate alınan faktörler arasında, sigortalıların çalışma süresi ve sağlık durumu yer almaktadır. 65 yaşını doldurmuş ve gerekli prim gününü tamamlamış sigortalıların alacağı aylık, prim ödemeleri ve sigortalılık süresine bağlı olarak artış gösterebilir.
YAŞLILIK AYLIĞI BAŞVURUSU NEREDEN, NASIL YAPILIR?
SGK Yaşlılık aylığı aşvuruları, illerde Valiliklere, ilçelerde ise Kaymakamlıklara dilekçe ile yapılabilir.