Yatırımcılar dalgalanmayı takip ediyor! Fon mu vadeli mevduat mı?

Mevduat faizinde ibre yukarı döndü. Merkez Bankası’nın devreye aldığı adımların ardından yüzde 48’e varan faizler gündeme gelmeye başladı. Buna karşılık para piyasası TL fonlardaki getiriler dalgalanıyor. Günlük binde 11-12 seviyesinde olan fon getirilerinin son günlerde binde 2’lere kadar düştüğü görüldü. Hatta eksi yazan var! Fonlardaki getiri dalgalanmaları mevduatı bir adım öne çıkarmaya başladı.

İNDİRİMLER HIZLA YANSIMIŞTI
Merkez Bankası, aralık itibarıyla enflasyondaki seyre bağlı olarak faiz indirim döngüsüne başlamıştı. Son üç toplantıda 7.5 puan düşen politika faizi yüzde 42.5 seviyesine inmişti. Faizdeki bu gerileme vadeli mevduat ile para piyasası TL fonlarının getirilerini de aşağı çekmişti. 32 gün vade için geçen hafta başında yüzde 39-42 arasında faiz alınabiliyordu. Fonların günlük getirileri de binde 14-15’lerden binde 11-12’lere kadar düşmüştü.

MERKEZ’İN HAMLESİ ETKİLİ OLDU
Merkez Bankası’nın haftalık verilerine göre; bu sürede 3 aya kadar olan vadeli mevduatın bileşik faizi yaklaşık 10 puan gerilemiş ve yüzde 59.44’ten yüzde 49.91’e çekilmişti. Ancak piyasalarda geçen hafta yaşanan dalgalanmanın ardından mevduat faizinde ibre tekrar yukarı döndü. Bunda Merkez Bankası’nın ara toplantı kararıyla gecelik borç verme faizini yüzde 46’ya çıkarması etkili oldu. Banka ayrıca haftalık repo ihalelerine ara verdi ve likidite senedi ihracına başladı

4-5 PUAN BİRDEN YÜKSELDİ
Söz konusu gelişmelerin etkisiyle fonlama maliyeti artan bankalar vadeli mevduat faizlerini hafta başından itibaren hızla yukarı çekti. Şu anda piyasada tutara göre değişmekle birlikte yüzde 48’e kadar faiz sunuluyor. Büyük bankalarda faiz yüzde 45-47 bandına çıktı. Yani bir hafta öncesine göre mevduat faizinde 4-6 puan arasında bir artış yaşandı. Mevduat faizinin bir miktar daha artacağıyla ilgili beklenti de arttı. Bu gelişmelerle getiri hesapları değişti.

GÜNLÜK KAZANÇTA NELER OLUYOR?
Son dönemde özellikle para piyasası fonlarının getirileri yatırımcısını üzdü. Çünkü bu hafta içerisinde günlük getirilerin binde 2’lere indiği görüldü. Hatta bazı para piyasası fonları getiri bile sağlamadı. Özellikle dün negatif yazan para piyasası fonları oldu. Bu fonların portföylerinde taşıdığı tahvil ağırlığının fazla olduğu görüldü. Para piyasası fonlarının getirisi aralık ortalarında binde 13-14 seviyesindeydi. Geçen hafta başında ise binde 11-12 günlük getiriler görülüyordu. Dolayısıyla 100 bin lirasını fona yatıranlar geçen hafta binde 12 getiriyle günlük net 102 lira kazanç sağlarken, pazartesi bu tutar 17 liraya kadar düştü.

FAİZ YATIRIMCISI NE YAPMALI?
Para piyasası TL fonlara park eden para geçen hafta 1 trilyon 442 milyar liranın üzerindeydi. Burada azalan günlük gelir ve panik satışlarıyla 460 milyar liralık civarı bir çözülme görüldü. Bazı yatırımcılar döviz ve altına yönelirken bazıları yüksek faizli mevduata geçti. Önlemlerle döviz 38 lira seviyesinde dengelendi. Ekonomi yönetimi her türlü aracı kullanmakta kararlı olduğunun mesajını verdi. Merkez’in elinde güçlü rezerv ve araç seti bulunuyor. Cari açık da tarihi dip seviyelerde olduğu için ek döviz talebi beklenmiyor. Ve önümüz yaz yani turizm kaynaklı döviz girişi artacak!

POTANSİYELİ DÖVİZDEN FAZLA
Merkez, faiz ve rezervle TL’yi müdafaa edebilecek durumda. Özetle, dövizde geçen haftaki gibi sert hareket beklenmiyor. TL’nin dövize göre getiri potansiyeli son faiz artışlarıyla yükseldi. Nisan ayında Merkez’in faiz indirimini pas geçeceği de öngörülüyor. Parasını TL faizde değerlendirmek isteyenler fonlardaki dalgalanmalardan korunmak için 32 günlük mevduatı tercih ederek sabit faiz geliri elde edebilir. Bunun dışında portföyünde yüzde 97-98 oranında mevduat ürünü bulunduran ‘para piyasası serbest TL fonlar’ (PUR, GBN kodlu fonlar bunlardan bazıları) izlenebilir.

AYNI PARANIN GETİRİSİ NE KADAR ARTTI?
100 bin lirasını 18 Mart’tan önce 32 gün vadede yüzde 42 faize yatıranlar vade sonunda yüzde 15 stopajla net 3 bin 129 lira elde ediyordu. Bugün aynı parayı 32 gün vadeye yatıran yüzde 46 faizle 3 bin 427 lira, yüzde 47 faizle 3 bin 502 lira ve yüzde 48 faizle 3 bin 577 lira net gelir elde edecek.

DALGALANMANIN SEBEBİ NE?
Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) kasım ayındaki düzenlemesiyle, bu fonların portföylerinin en az yüzde 10’unu 28 Şubat’a kadar ‘Devlet İç Borçlanma Senetleri’ne yönlendirmesi zorunlu oldu. Yani fonlar portföylerine tahvil de ekledi. Faizler düşüp tahvil getirileri arttığı için bazı günlerde getiriler mevduat faizini aşmış, binde 17-18’ler konuşulmuştu. Bu hareketleri ocak sonunda gördük. Ancak son günlerde tahvile gelen satışlarla tahvil faizi yükseldi. Yani tahvil getirileri negatife döndü. Bu da fonların günlük getirisini aşağı çekti. Portföyünde tahvil ve Hazine bonosu ağırlığı çok olan fonlar eksi yazmaya başladı.

1 ŞUBAT’TA YÜZDE 15 OLMUŞTU
STOPAJ ORANI DÜŞECEK Mİ?
Merkez Bankası faiz indirirken 1 Şubat itibarıyla stopaj oranlarında da artışa gidilmişti. Vadesi 6 aya (dahil) kadar olan hesaplardan elde edilen kazançtan kesilecek stopaj yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkmıştı. Para piyasası fonların getirilerinde aynı oran geçerli. Bu da faiz yatırımcısının farklı enstrümanlar aramasına neden olmuştu. TL’ye destek için stopaj oranlarında indirim gündeme gelmişti. Fakat Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, şu anda bu yönde çalışma olmadığını söyledi. Stopaj hamlesi gerekli görülürse devreye alınabilir. Eğer stopajda 1 Şubat’taki artış geri alınırsa faiz getirisi 5 puan artacaktır. Mevduat getirisinin de 4-6 puan arttığını düşürsek kısa sürede faiz gelirinde yaklaşık 10 puanlık bir artış elde edileceğini söyleyebiliriz.