Yaz hamileleri dikkat! Uzmanı sıcak havalarda gebeliği sağlıklı geçirmenin 10 yolunu açıkladı

Bebeğine kavuşmak için gün sayan anne adayları, havaların ısınmasıyla birlikte bazı zorluklar yaşamaya başladı. Sıcak havaların günden güne kendini göstermesiyle birlikte sağlıklı insanların bile zorladığı sıcaklar hamileleri daha çok etkiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Kemal Atasayan, yaz hamilelerinin hayatını kolaylaştıracak 10 ipucu verdi.

Büşra Eracun Akkaya / Posta.com.tr | Enerji veren yaz günleri, keyifli olduğu gibi bazı problemleri de beraberinde getiriyor. Hamile kadınlar için endişenin arttığı bu dönem de olan yaz sıcaklığının yükseldiği ve güneşin etkisini gösterdiği şu günlerde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Kemal Atasayan, önerilerde bulundu.

SICAK HAVANIN HAMİLELİĞE ETKİSİ
Sıcak havanın hamileler üzerindeki etkilerini açıklayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Kemal Atasayan, 3 dönemi de açıkladı;
İlk üç aylık dönem (1 ila 12. haftalar)
İlk üç aylık dönemde hormonal değişiklikler nedeniyle vücudun sıcaklığı düzenleme yeteneğinin değişebilir. Hamile kadınlar genellikle sıcağa tahammülsüzlük, mide bulantısı ve yorgunluğa daha yatkındır ve bunlar sıcak havalarda daha da kötüleşebilir. Hamile kadınlar özellikle sıcak havalarda daha fazla sıvıya ihtiyaç duyduklarından dehidrasyon (su kaybı) endişe verici olabilir.

İkinci üç aylık dönem (13 ila 26. haftalar)
Sabah bulantıları genellikle azaldığından ve enerji seviyeleri yükseldiğinden, bu dönem birçok kadın için en rahat üç aylık dönem olarak kabul edilir. Bununla birlikte, artan vücut ağırlığı ve kan hacmi, hamile kadınları yaz havasında sıcak ve terli hissetmeye daha yatkın hale getirebilir. Sıvı tutulması nedeniyle ekstremitelerdeki şişlik daha belirgin olabilir ve bu da sıcakta rahatsız edici olabilir.

Üçüncü trimester (27. haftadan doğuma kadar)
Hamileliğin son dönemlerinde, özellikle de üçüncü üç aylık dönemde, kadınlar sıcakta kendilerini giderek daha rahatsız hissedebilirler. Kilo alımı ve hormonal değişiklikler nedeniyle vücudun doğal yalıtımı artar ve hamile kadınları aşırı ısınmaya karşı daha duyarlı hale getirir. Özellikle ayaklarda ve ayak bileklerinde şişme, hava ısındığında daha da kötüleşebilir. Vücudun soğumak için daha fazla çalışması nedeniyle dehidrasyon ve sıcak bitkinliği riski artar. Sıcağa bağlı stres bazı durumlarda erken doğuma neden olabilir.

HAMİİLELER GÜNEŞE NE KADAR MARUZ KALABİLİR?
Sıcak havalardan bunalan ve tatilde bolca güneşlenmek isteyen anne adayları için dikkat etmesi gerekenleri açıklayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Kemal Atasayan, “Hamilelik sırasında güneşe maruz kalmak, bebeğin kemiklerinin gelişimi ve genel sağlığı açısından çok önemli olan D vitamini almak için önemlidir. Bununla birlikte, özellikle sıcak yaz aylarında güneşe maruz kalma ile cilt hasarı ve aşırı ısınma riskini dengelemek çok önemlidir. Hamile kadınlar, yeterli D vitamini seviyelerini sağlamak için orta düzeyde güneşe maruz kalmayı hedeflemelidir. Genellikle kolları, bacakları ve yüzü haftada 2 ila 3 kez yaklaşık 10 ila 30 dakika güneş ışığına maruz bırakmanın çoğu kadın için yeterli D vitamini seviyelerini korumak adına yeterlidir. Ancak UV ışınlarının en güçlü olduğu ve güneş yanığı ve cilt hasarına neden olabileceği yoğun saatlerde (sabah 10 ile öğleden sonra 4 arası) uzun süre güneşe maruz kalmaktan kaçının” dedi.
Yaz sezonunun tadını güvenle çıkmak isteyen hamileler için ipucu veren Doç. Dr. Kemal Atasayan, sağlıklı bir gebelik için dikkat edilmesi gerekenleri tek tek sıraladı:

1. GÜN BOYUNCA SIVI ALIN, SUSUZ KALMAYIN
Hamilelik sırasında susuz kalmamak her zaman önemlidir, ancak sıcak yaz aylarında daha da önemli hale gelir. Susuz kalmak bir dizi soruna yol açabilir. Bunlardan bazıları: Kabızlık, yorgunluk, şişme, preterm kasılmalar, baş dönmesi ve hatta erken doğumdur. Susuz kalmamak için günde en az sekiz bardak su içilmesi gerekmektedir, ancak hamile kadınların daha fazlasına ihtiyacı olabilir. Günde 10-12 bardak içmeyi hedefleyin. Bu hedefe ulaşmak için, gittiğiniz her yere bir su şişesi taşıyabilirsiniz.
Hamilelikte Susuz Kalmamak İçin İpuçları
- Gün boyunca bol su için, günde en az 10-12 bardak içmeyi hedefleyin.
- Kahve ve çay gibi kafeinli ve şekerli içeceklerden kaçının veya bunları sınırlandırın.
- Meyve ve sebzeler (örn. karpuz, portakal, salatalık ve kereviz) gibi su içeriği yüksek gıdalar tüketin.
- Özellikle egzersiz yaparken veya hareket halindeyken her zaman yanınızda bir su şişesi bulundurun.
- İdrar rengini izleyin: Soluk sarı veya berrak idrar yeterli sıvı alımının iyi bir göstergesidir.

2. HAFİF VE NEFES ALABİLEN KIYAFETLER SEÇİN
Hamilelik sırasında sıcağa uygun giyinmek zor olabilir. Hamile kadınlar en sıcak yaz aylarında rahat edebilmek için bol ve nefes alabilen giysiler giymelidir. Nefes alabilen pamuklu, keten ve bambu kumaşlar serin kalmak için idealdir. Açık renkler de güneş ışığını yansıtmaya yardımcı olur ve sizi koyu renklere göre daha serin tutar.
Giysileriniz sizi serin tutmalı ama aynı zamanda destek de sağlamalıdır. Büyüyen karnınıza uyum sağlamak için ayarlanabilir askıları veya bel bantları olan hamile kıyafetleri tercih edebilirsiniz. Dar kıyafetlerden veya hareketinizi kısıtlayabilecek veya rahatsızlığa neden olabilecek her şeyden kaçının.
Son olarak, aksesuar kullanmayı unutmayın! Geniş kenarlı bir şapka, görünümünüze şık bir dokunuş katarken güneş ışınlarından ekstra koruma sağlayabilir.

3.RAHAT AYAKKABILAR GİYİN
Hamilelik sırasında rahat ayakkabılar her mevsim için, özellikle de sıcak nedeniyle şişlik ve rahatsızlığın daha yaygın olduğu yaz aylarında çok önemlidir. Uygun ayakkabılar, hamilelik sırasında özellikle tehlikeli olabilen düşme ve diğer yaralanmaların önlenmesine de yardımcı olabilir.
Yaz için ayakkabı seçerken, ayaklarınız ve bilekleriniz için yeterli destek sağlayan düz veya alçak topuklu sandaletleri tercih edin. Şişliği ve rahatsızlığı daha da kötüleştirebilecek yüksek topuklu veya dar ya da sivri burunlu ayakkabılardan kaçının.
Uygun ayakkabılara rağmen çok fazla ayak ağrısı veya şişlik yaşıyorsanız, ek destek sağlamak ve rahatsızlığı azaltmak için ortez ekler veya kompresyon çoraplarını düşünebilirsiniz.
Hamilelikte Şişliği Azaltmak İçin Hızlı İpuçları
- Bol su içerek susuz kalmayın.
- Tuz alımını sınırlayın.
- Sodyum oranı yüksek işlenmiş gıdalardan kaçının.
- Mümkün olduğunca, özellikle otururken veya uzanırken ayaklarınızı yükseltin.
- Etrafta dolaşmak ve bacaklarınızı esnetmek için sık sık mola verin.
- Dolaşımı desteklemek ve şişliği azaltmak için kompresyon çorapları giyin.
- Yürüyüş, yüzme veya doğum öncesi yoga gibi düşük etkili aktivitelerle düzenli olarak egzersiz yapın.

4.ŞİŞMİŞ AYAK BİLEKLERİNİ AZALTMAK İÇİN AYAKLARINIZI YÜKSELTİN
Ayaklarda ve ayak bileklerinde şişme, mevsim ne olursa olsun, ancak özellikle sıcaklıkların yüksek olduğu yaz aylarında hamilelik sırasında yaygındır. Ayaklarınızı yükseltmek şişliği ve rahatsızlığı azaltmanın kolay bir yoludur.
Ayaklarınızı yükselttiğinizde, alt ekstremitelerinizde biriken sıvının boşaltılmasına yardımcı olursunuz. Ayaklarınızı yükseltmek şişliği azaltmaya yardımcı olur ve ağrı ve acıdan kurtulmanızı sağlayabilir. Bacaklarınızı kalp seviyenizin üzerinde tutmak önemlidir; otururken veya uzanırken yastıklara veya bir tabureye koymayı deneyin. Günde iki kez 20 dakika hedefleyin, ancak şişlik daha şiddetliyse bu süreyi artırmanız gerekebilir.
Varis çorapları da bacaklara hafif bir baskı uygulayarak ve venöz dönüşe yardımcı olarak şişmenin azalmasına yardımcı olabilir. Çok sıkı giymediğinizden emin olun, bu daha fazla rahatsızlığa neden olabilir. Ayrıca, uzun süre ayakta durmaktan veya oturmaktan kaçının çünkü bu durum ayaklarda ve ayak bileklerinde şişliğin artmasına neden olabilir.

5. EGZERSİZİ EĞLENCELİ HALE GETİRİN!
Hamilelik, en sevdiğiniz egzersiz rutininizden vazgeçmek anlamına gelmek zorunda değildir. Sadece güvenli bir şekilde yaptığınızdan emin olun.
Yüzme, hamile kadınlar için mükemmel bir egzersiz şeklidir. Su, vücut ağırlığınızı destekler ve yaz sıcağında serin kalmanıza yardımcı olur.
Açık havada yürümek de temiz hava ve güneş ışığı almak için harika bir yol olabilir. Sadece güneş kremi sürmeyi, şapka takmayı ve susuz kalmamayı unutmayın!
Doğum öncesi yoga dersleri, vücudunuza çok fazla yük bindirmeden formda kalmanıza yardımcı olacak yapılandırılmış bir eğitim sunar.
Düşük etkili aerobik dersleri de aşırıya kaçmadan kalp atış hızınızı yükseltmek için iyi bir seçenektir.
Ne tür bir egzersiz seçerseniz seçin, sizin için rahat ve eğlenceli bir şey olduğundan emin olun.

6.GÜNEŞ KREMİ KULLANIN (SPF 30+)
Güneş kremi sürmek, kendinizi ve bebeğinizi UV ışınlarının zararlı etkilerinden korumanın önemli bir parçasıdır. Güneş kremi cilt kanserine, güneş yanıklarına ve erken yaşlanmaya karşı korunmaya yardımcı olur.
Hamilelik için bir güneş kremi seçerken, UVA ve UVB ışınlarına karşı geniş spektrumlu koruma sağlayan bir ürün arayın. SPF değeri en az 30 olan bir ürün seçin ve yüzmeyi veya aşırı terlemeyi planlıyorsanız suya dayanıklı olduğundan emin olun. Her iki saatte bir veya yüzdükten ya da aşırı terledikten sonra tekrar uygulayın. Seçeceğiniz güneş kreminin hamilelerin kullanabildiği tipte olmasına özen gösterin. Şapka, güneş gözlüğü ve uzun kollu gibi koruyucu giysiler giyerek de cildinizi koruyabilirsiniz.

7.FERAHLATICI YİYECEKLER SEÇİN
Yazın en güzel yanlarından biri de mevsiminde olan tüm lezzetli meyve ve sebzelerdir! Taze ve renkli ürünler yemek, hamilelik boyunca susuz kalmamanıza ve enerjik olmanıza yardımcı olabilir.
Kavun, karpuz gibi meyveler mükemmel vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Domates, dolmalık biber ve yapraklı yeşillikler gibi sebzeler ferahlatıcı yaz atıştırmalıklarıdır. Ekstra besin desteği için bunları salatalara veya smoothie'lere de ekleyebilirsiniz. Karpuz, salatalık ve çilek gibi su içeriği yüksek yiyecekleri tercih etmek, atıştırırken susuz kalmamanıza yardımcı olabilir!

8. YÜZÜKLERİ ÇIKARIN
Sıcaklık ve nem, hamilelik sırasında el ve ayak parmaklarının şişmesine neden olabilir, bu nedenle hamilelik yolculuğunuz boyunca vücudunuz şekil değiştirdikçe rahatsız olabilecek yüzük veya takıları çıkarmanız en iyisidir.

9. KLİMALI ALANLARDA MOLA VERİN
Klimalı alanlarda mola vermek, hamile kadınların rahat etmesine yardımcı olabilir ve sıcak bitkinliği veya sıcak çarpması riskini azaltabilir. Kendinizi çok daha rahat hissedersiniz.

10. BÖCEK SPREYİNİ UNUTMAYIN
Yazın herkesin en sevdiği yanı; böcekler! Böcek spreyi, yaz aylarında hamileyseniz hatırlamanız gereken en önemli şeylerden biridir. Sivrisinekler ve diğer böcekler, hamile kadınlar ve doğmamış bebekleri için tehlikeli olabilecek hastalıklar taşıyabilir. Hamile kadınların hormonları nedeniyle vücut ısılarının daha yüksektir bu da onları sivrisinekler için daha cazip hale getirebilir.
Hamile kadınlar için güvenli bir böcek spreyi kullanmak da önemlidir. Hamile kadınlar için güvenli kabul edilen DEET veya picaridin aktif içerikli ürünleri arayın. Özellikle dışarıda vakit geçiriyorsanız, böcek spreyini bolca ve sık sık uyguladığınızdan emin olun.

Böcek spreyi kullanmanın yanı sıra, kendinizi ısırıklardan korumak için dışarıda uzun kollu ve pantolon giymeniz de önemlidir. Mümkünse, durgun su veya yoğun ağaçlık alanlar gibi sivrisineklerin bulunduğu bilinen alanlardan kaçının. Bu adımlar, yaz hamileliğiniz sırasında sizi ve bebeğinizi sivrisinek kaynaklı hastalıklardan korumaya yardımcı olacaktır.