Yediğiniz anda beyninizi çürütüyor! Alzheimer kapınızı çalmasın: Tansiyonu tavan yaptırıp damarları tıkıyor, beyinde ciddi hasar bırakıyor

Alzheimer gibi beyin sağlığını olumsuz yönde etkileyen hastalıkların birçok nedeni olabiliyor. Bunların başında ise sağlıksız beslenmek yer alıyor. Beslenmek, her ne kadar insanın temel ihtiyaçlarını karşılayan basit bir rutin olarak görülse de aslında son derece önemli. Uzmanlar, sürekli olarak “Ne yerseniz osunuz.” vurgusu yaparak besinlerin olumlu ve olumsuz yönleri üzerinde duruyorlar. Üstelik bazı gıdalar var ki yediğiniz anda vücutta zehre dönüşüyor. Peki, bu besinler hangileri? Neden tüketmemeliyiz?

Alzheimerdan korunmanın önemli yolları arasında düzenli egzersiz, zihinsel aktiviteler, sosyal bağlantılar, stres yönetimi ve uygun uyku düzeni yer alıyor. Tüm bunların yanı sıra düzenli ve dengeli beslenmek de büyük bir önem taşıyor. Antioksidanlarla zenginleştirilmiş besinler, omega-3 yağ asitleri içeren gıdalar ve bilişsel aktivitelerin düzenli olarak yapılması; Alzheimer riskini azaltıyor. İşte tüm detaylar…

BU ALIŞKANLIK ALZHEİMERI TETİKLİYOR!
Alzheimer hastalığı, ilerleyici bir nörodejeneratif rahatsızlık olarak tanımlanıyor. Zamanla hafıza kaybı, bilişsel bozulma ve davranışsal değişiklikler gibi semptomlarla kendini göstermeye başlıyor. Bu hastalığın tam nedeni net olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörler, yaşlanma, çevresel etmenler ve yaşam tarzı faktörleri gibi çeşitli faktörlerin bir araya gelmesi sonucunda gelişebiliyor.

Alzheimer hastalığının ortaya çıkmasının en önemli nedenlerinden biri de doğru beslenmemek. Özellikle bazı besinlerin bu hastalığın ortaya çıkma riskini artırabileceği, yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıktı. Sağlıksız ve dengesiz beslenmek, zamanla beyinde ciddi bir hasara yol açıyor. Bunun sonucunda ise başta Alzheimer olmak üzere pek çok hastalık ortaya çıkabiliyor.

OMEGA-6 YANLIŞ TÜKETİLDİĞİNDE SAĞLIĞINIZI TEHDİT EDEBİLİR!
Omega-6 yağ asitleri, dengesiz bir oranda tüketildiği zaman Alzheimer riskini artırıyor. Bu yağlar, vücutta inflamasyonu artırıyor ve sinir hücrelerinin sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip oluyor.

TRANS YAĞLARDAN UZAK DURUN!
Trans yağlar, uzmanlar tarafından kesinlikle uzak durulması vurgulanan besinlerin başında yer alıyor. İşlenmiş gıdalarda, margarinlerde ve hazır atıştırmalıklarda bulunan bu yağlar, zamanla vücutta ciddi hasarlar bırakıyor. Uzun vadede ise beyin sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.

TADI GÜZEL OLABİLİR AMA ETKİSİ DEĞİL!
Şekerli gıdalar ve yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar, Alzheimer riskini artıran besinler arasında bulunuyor. Sürekli yüksek kan şekeri seviyeleri, insülin direncine ve inflamasyona yol açıyor. Bu da Alzheimer riskinin artmasına neden oluyor. Aşırı miktarda şeker tüketimi, beyin hücrelerinin fonksiyonlarını olumsuz etkiliyor ve beyin hücreleri arasındaki iletişimi bozuyor.

TUZ TANSİYONUNUZU YÜKSELTEREK BEYNE ZARAR VERİYOR
Tuzlu yiyecekler de Alzheimer riskini artırıyor. Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyonla ilişkilendiriliyor. Bu da beyinde kan damarlarına zarar veriyor ve bilişsel bozulmaya katkıda bulunuyor. Bol miktarda tuzlu gıda tüketmek ya da yemeklere sonradan tuz atmak gibi eylemler; bu hastalığı tetikliyor.

ALZHEİMERDAN KORUNMAK İÇİN SOFRANIZDA BU BESİNLERE YER AÇIN
Antioksidanlar, beyin sağlığını koruyor ve Alzheimer riskini azaltıyor. Bu özelliğinden dolayı antioksidan açısından zengin gıdaları tüketmek, hastalığın tedavisi sırasında ya da hastalığa yakalanmamak için oldukça önemli.

Renkli meyve ve sebzeler, yeşil yapraklı sebzeler, çilek, böğürtlen ya da ceviz gibi gıdalar; antioksidan bakımından zengin. Bu yüzden düzenli olarak tüketilmesi gerekiyor. Gün içerisindeki beslenme düzeninize bu gıdaları dahil ederek risklerden korunabilirsiniz.

Omega-3 yağ asitleri de beyin sağlığı için önemli. Çünkü bu asitler, Alzheimer riskini azaltma konusunda oldukça etkili. Balık, keten tohumu, ceviz gibi omega-3 kaynaklarına düzenli olarak yer vermek faydalı olabiliyor.