“Çocuğum sebze yemeği yemiyor?” ya da “… yemeğini asla ağzına sürmüyor!”… gibi şikayette bulunan birçok ebeveyn var. Peki bebekler neden yemek seçer ya da yemek seçen çocuklar için neler yapılabilir?
ÇOCUKLAR NEDEN YEMEK SEÇER?
Belli besin çeşitlerini yemeye istekli olup farklı yiyecekleri yemeyi reddeden çocuklar yemek seçen çocuklar olarak tanımlanabilir.
“Çocuğum neden yemek seçiyor?” İnanın bazen bu sorunun cevabı tahmin ettiğinizden çok daha basittir. Tadı kötü olamaz mı? İtiraf edelim ki bazı sebzeler gerçekten de çok lezzetli değil ve çocuğunuzun sırf sağlıklı diye o sebzeyi tüketmesini beklemek ise sizi hayal kırıklığına uğratır. Bazen de sebep çok daha derinlerde duygusal ya da psikolojik olabilir. Peki ne yapmalısınız? Öncelikle sorunun kaynağını bulmalısınız. Bebeklerde ve çocuklarda yemek seçme aşağıdaki sebeplerden kaynaklanıyor olabilir:
Besinlerle nasıl tanıştığı ile ilgili olabilir. Midesinin bulandığı, hasta olduğu ya da herhangi bir sebepten dolayı mutsuz olduğu bir günde tanıştığı bir yemeğe karşı klasik koşullanmış olabilir.
Yeni bir şey denemeye karşı isteksizlik duyuyor ya da rutininden çıkmaktan dolayı kaygılanıyor olabilir.
Sizin yeni şeyler yemeğe karşı aşırı istekli ya da heyecanlı olmanız onda ters etki yapıp strese sokuyor olabilir.
Bir öğünde aynı anda birden fazla yeni şeyle tanıştırmaya çalışıyor olmanız onu tedirgin etmiş olabilir.
Belki sadece tadını veya kokusunu sevmiyordur. Haşlanmış lahana ya da karnabaharın kokusundan hoşlanmayıp yemek istememesi çok da şaşılası bir şey olmasa gerek. Düşünsenize, siz her şeyi çok severek yiyor musunuz?
Sorun duyusal olabilir. Bazı çocuklar yiyeceklerin tadından ziyade dokularına ya da renklerine karşı duyarlı olabilirler. Sert ve kıtır bir kıvam yerine yumuşak kıvamlı ya da da tam tersini tercih ediyor olabilir. Ya da sırf kırmızı renkli yiyeceklere karşı bir ön yargısı olduğundan kırmızı biber yemeyi reddediyor olabilir.