Bebeklerin belirli bir miktarda kusması, halk arasında fazlasını çıkartması olarak bilinir ve oldukça normal karşılanır. Bazı bebekler ise fışkırarak kusar ve bu ebeveynler tarafından endişelenmelerine sebep olabilir. Eğer siz de yenidoğan bebek neden kusar merak ediyor ya da yenidoğan bebeğin kusma nedenleri neler olduğunu bilmek istiyorsanız "Yenidoğan bebek neden kusar? Yenidoğan bebeğin kusma nedenleri" haberimize bir göz atın.
Mukus
Bazen bebeklerin mukozaları kalın olabilir. Bu durumda da bebekler tıkanarak kusma eylemini gerçekleştiriyorlar. Bebekler mukusu atamadıkları zamanda boğuluyor gibi görünebilirler. Bu durum sonucunda ebeveynler telaşa kapılabiliyorlar. Ancak bu durumu dert etmenize gerek yok. Bebeğinizin dik durması ya da omzunun üzerine yerleştirerek mukozayı yutmasına ya da tükürmesine yardımcı olabilirsiniz.
Süt içmesi
Bebeğiniz daha büyük miktarlarda süt almaya başladığında, bu sütün bir kısmını dışarı çıkara ihtiyacı duyar. Bu duruma bebeğin da 'regürjitasyona girmesi' durumu denilmektedir. Bununla birlikte, bazı bebekler yaklaşık 2-3 ay kadar çok fazla kusmazlar. Bebeğiniz birçok nedene bağlı olarak kusabilir. Eğer şanslıysanız, fiziksel olarak hasta olmadığı sürece hiç kusmayacak bir bebeğinizde olabilir. Ancak çoğu bebek, hayatlarının ilk 12 ayında çeşitli evrelerde "görememe" ve "kusma" eğiliminde olacaktır. Bazı bebeklerde de reflü sorunu nedeniyle kusma davranışı gerçekleşebilir.
Bebeğiniz ağzından hafifçe aşırı miktarda "narin" kusmalara sahip olabilir veya ağız ve burundan gelen büyük bir patlama ile dramatik tarzda kustu olabilir! Bu tür kusmaları gözlemlemek, ebeveynleri kendisinden çok endişe duyuyor (ve şaşkına çeviriyor) ya da 'boşa gitmiş' tüm sütü üzüyor. Yetişkinler ve daha yaşlı çocukların aksine, bebekler çok kolay bir şekilde kusarlar; sık sık rahatsızlanmadığı ya da rahatsız edilmediği düşünülmektedir.
Genel kusma nedenleri
1- İlk haftalarında bir bebeğin kusmaya neden olan en yaygın nedeni, bebeğinizin burnunu çektiğinde sütten bir miktar içeriye girmesidir.
Bu tür kusmalara yönelik diğer terimler genellikle 'pozitif' olarak anlamlandırılmaktadır. Kusma eylemi emzirmeden bir süre sonra gelirse, bu durum sütün kısmen sindirildiği anlamına gelir. Kısmen sindirilmiş anne sütü güçlü bir kokuya sahip olma eğiliminde değildir.
2- Bebeğin sıklıkla kustuğunun bir diğer nedeni, karnının üst kısmındaki (yemek borusu ile karın arasındaki) kas kapağının zayıf ve olgun olmadığını işaret eder. Yetişkinlerde bu kısım, yiyecekleri yuttuktan sonra sıkıca kapanır, böylece yiyecekleri aşağı tutar.
Bir yetişkinin kusmasını sağlamak için bu kısmın açık kalmasını sağlamak gerekir. Bebeklerde bu kısım kapanır ancak sıkı bir şekilde kaplı değildir.
Bir çok anne baba bebeğinin kusma sorunundan şikâyet eder. Bu duruma engel olmak için genellikle çok fazla miktarda bez taşımak zorunda kalırlar.
Not: bebeğinizde çok fazla kusma sorunu ile karşı karşıya kalıyorsanız ve endişe etmeye başladıysanız muhakkak tıbbi yardım almalısınız.