YAPRAK SARMA TARİFİ
Yaprak sarması malzemeler
- 500 gram Tokat yaprağı
- 1 adet limon
- Zeytinyağı
İç harcı;
- 2 orta boy kuru soğan
- 1,5 su bardağı pirinç
- Maydanoz
- 1 yemek kaşığı salça
- Karabiber
- Kırmızı pul biber
- Kimyon
- Nane
- Tuz
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
YAPRAK SARMASI YAPILIŞI
Öncelikle salamura yapraklar 2-3 dakika sıcak suda bekletilir, yıkanır ve süzgece alınır. Geniş bir kabın içerisine soğanlar rendelenir üzerine zeytinyağı dökülür. Pirinç yıkanarak kabın içerisine eklenir. Baharatlar, salça ve tuzu da ilave edildikten sonra ince kıyılmış maydanozu da eklenerek karıştırılır. Yaprağın geniş kısmına iç harçtan konulur ve rulo gibi iki yanlardan kapatarak sarılır. Bu işleme yaprak bitene kadar devam edilir. Sardığınız yaprakların üzerine zeytinyağı ve limon dilimleri ekleyip yaklaşık 5-6 su bardağı kadar da sıcak su ilave edilerek kısık ateşte pişirilir.
Not: Yapraklarınız fazla tuzlu ise 1 gece önceden sıcak suda bekletebilirsiniz. İç harcınızı hazırlarken yaprakların tuz oranına bakıp tuz ilave etmelisiniz.
Yapraklarınıza iç harcı çok fazla koymamaya dikkat etmelisiniz. Pirinçler şişeceği için yapraklarınız yırtılabilir.
Sarmalarınızı pişireceğiniz tencerenin tabanına yapraklardan koyarak pişerken sarmalarınızın yanmasını engelleyebilirsiniz. Yaprakların saplarını da tencerenin dibine koyarsanız onlara sarmalarınıza ekşi hoş bir tat verecektir.
Sarmalarınızı pişirirken üzerine tabak kapatarak dağılmasını engelleyebilirsiniz.