Matcha çayı nasıl yapılır?
Her ne kadar matcha çayı, yeşil çayın toz hali olsa da yapılışı, yeşil çaydan ve diğer bitki çaylarından farklıdır. Genel olarak yeşil çaylar demlenirken, matcha çayı demlenmeden özel bir yöntemle yapılır.
Matcha tozu olarak da bilinen matcha, yeşil renkli ve pudra şekeri görünümlü toz çay formundadır ve farklı şekillerde yapılabilir En çok tüketilen çeşidi klasik matcha yeşil çay ve matcha lattedir. Yapımı için özel olarak üretilen bambu fırça ya da kaşıklar kullanabilirsiniz. Bu malzemelerin yerine herhangi bir süt çırpıcı, kaşık veya atalı da tercih edebilirsiniz.
Klasik matcha çayı için 1 çay kaşığı matcha tozu ve bir fincan sıcak su yeterlidir. Matcha tozunu süzgeçten kaşık ile ezerek bir kâse içine ekleyin. Bir fincan sıcak suyun yarısını kâse içindeki toz matcha çayının üzerine dökün ve bambu fırça yardımıyla yoğun bir kıvama gelinceye kadar karıştırın. Daha sonra geride kalan suyu matcha karışımına dökün ve fırça ile hızlı bir şekilde üstü köpük köpük oluncaya dek çırpın. Çayınızı servis için fincana alın.
Matcha latte, 1 çay kaşığı maça tozu, yarım çay bardağı sıcak su ve 1 fincan sıcak süt ile hazırlanır. Tıpkı klasik matcha çayı gibi latte hazırlarken de bir kâse içerisine toz matchayı kaşık ile ezerek süzgeçten geçirin. Üzerine yarım çay bardağı sıcak su ekleyerek yoğun bir kıvam alıncaya kadar bambu fırça ile çırpın. Daha sonra karışımın üzerine sıcak sütü dökerek üstü köpükleninceye kadar çırpmaya devam edin. Matcha latte servise hazırdır.
Not: Matcha çayı yaparken bambu karıştırıcıya sahip olmak aromasının daha da ortaya çıkmasına yardımcı olacaktır.