YILBAŞI HİNDİSİ YAPILIŞI
Öncelikle, hindiyi temizlenmiş ve dondurulmuş halde satın almak işinizi kolaylaştıracaktır. Temizlenmemiş hindiyi pişirmeye uygun hale getirmenin ekstra bir emek ve zaman gerektireceğini unutmayın. Hindiniz temizlenmiş olsa bile üzerinde küçük tüyler kalabilir. Bu nedenle ocağın üzerine tutarak hindinizin tüylerini iyice tütsülemeniz gerekebilir.
Hindinin içine dörde bölünmüş soğan ve limon ile defne yaprakları ve taze kekiği koyun.
Tuz ve karabiber ile her yerini tatlandırıp 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 10 dakika, daha sonra 140 dereceye indirilerek 1,5 saat pişirin.
Sebzelerin hepsini sırayla iki tutam tuz eklenmiş kaynar suda birer dakika haşlayın ve diriliğini kaybetmemesi için buzlu suya koyun.
Daha sonra sebzeleri tekrar tavada ısıtın.
Tereyağı ve unu kısık ateşte kahverengi olana kadar kavurun.
Fırından çıkarıp porsiyonlara ayırdığınız hindinin suyunu, tereyağı ve un karışımına ekleyin.
Su yetmezse sos kıvamına gelene kadar su ekleyin, böylece grayvy sos elde edin.
Bu sos hindinin kurumasını önleyecektir.
İç pilav için pirinçleri 30 dakika önceden suda bekletip yıkayın ve iyice kurutun.
Tereyağı ve sıvı yağı pilavın pişirileceği tencerede ısıtın ve pirinçleri ekleyin.
Kısık ateşte 30 dakika kavurun.
Baharatlar, dereotu ve dörde bölünmüş kestaneleri ekleyin.
Sıcak suyu veya tavuk suyunu kavrulan pirinçlere ekleyin.
3 dakika sonra ateşi kısın ve suyunu tamamen çekene kadar pişirin.
Yarım saat dinlendikten sonra servis yapın.
YILBAŞI HİNDİSİ PİŞİRMENİN PÜF NOKTASI
Bütün bir hindi aşağı yukarı 4-5 kilogram civarında olur ve pişerken suyunu salar. Bunları düşünerek fırınınızın ve tepsinizin uygun büyüklükte ve derinlikte olmasına dikkat edin. Tepsiye yerleştirdiğiniz hindinin ayaklarını, mutfak ipi kullanarak birbirine bağlayın. Kanatlarına da çöp şişler batırıp gövdeye yapışmasını, pişerken havaya kalkmamasını sağlayın.
Geldik en son aşamaya: Hindi pişerken kurumamalı, nemini kaybetmemelidir. Bunun için fırına vermeden önce her yerini alüminyum folyoyla iyice kapatmalısınız. Ancak aynı zamanda hindinin kızarmasına, derisinin çıtır çıtır olmasına da ihtiyacınız var. Bunun için alüminyum folyoyu son yarım saatte çıkarmanız ve hindinin derisinin kızarmasına izin vermeniz gerekiyor.
Hindinizi fırınınızın gücüne göre, 160-175 derecede pişirmeniz uygun olur. Bütün bir hindi bu sıcaklıkta 3-3,5 saat gibi bir sürede pişecektir. Hindi pişirirken mutfak termometresi işinizi çok kolaylaştıracaktır. Hindinin iç sıcaklığını ölçtüğünüzde termometre 75 dereceyi gösterdiğinde hindiniz pişmiş demektir.
Hindiyi fırından çıkardıktan sonra servis etmeden önce 10-15 dakika dinlendirmeyi de unutmayın. Aksi takdirde hemen dilimlemeye başladığınızda etin suyu akar ve lezzetinde kayıplar yaşanabilir.