Yıllarca sağlıksız sanıyorduk, kızartıp kızartıp yiyin! Bilim insanları patates sevenlere müjdeyi verdi: Rahat rahat tüketebilirsiniz!

Patates kızartması, her kültürde kendine yer edinen ve her yaş aralığından insanın ayıla bayıla yediği besinlerin başında geliyor. Bu besin kaynağı, yüzyıllardır kızartılmış hâliyle tüketildiğinde kanser ve diyabet riski taşıdığı için sakıncalı görülüyor. Yapılan son araştırmalar ise kızartıldığında bu tip rahatsızlıkları tetiklemeyecek patates üretimi üzerine umut vaat ediyor! İşte herkesin favorisi olan patatesi lezzetinden ödün vermeden yemenin yolu...

Patates, içerisinde yer alan nişasta oranı ile dikkat çeken besinler arasında yer alıyor. Özellikle kızartarak pişirilen ve tüketilen bu besin, hemen herkesin en favori lezzetleri arasında yerini alıyor. Kanserojen etkisi nedeniyle bu şekilde tüketilmesi önerilmeyen patates ile ilgili müjdeyi ise bilim insanları verdi. Yapılan bir araştırma, kanserojen olduğu bilinen kızartılmış patatesin daha sağlıklı hâle getirilebileceğini kanıtlar nitelik taşıyor. İşte patates kızartmasını güvenle tüketmemizi sağlayacak o araştırma sonucu... www.posta.com.tr

ABD'nin Michigan Eyalet Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada ilgili ekip, patates kızartmasının sağlıklı hâle getirilebileceğini gözler önüne sererek tarım endüstrisi için 'devrim' niteliğinde bir buluşa imza attı.

SOĞUK DEPODA SAKLANIYOR!
Patateslerin pek çoğunun üreticiler tarafından soğuk depolarda saklanarak tüketiciye satıldığını gösteren araştırma verileri, dünya üzerinde en çok tüketilen besinlerin başında gelen patatesin zararlarına da dikkat çekiyor. Düşük sıcaklığın neden olduğu, patates içerisinde yer alan yoğun nişastayı şekere (CIS) dönüştüren soğuk depolama sonrası yüksek sıcaklıkta pişirilen kızartmalar, patatesin kanserojen etkisini yaymasına neden oluyor. Yalnızca kanser riskini değil, kalp ve damar sağlığı riskini de beraberinde getiren bu durumun önüne geçmek ise mümkün!

KIZARTILSALAR DA SAĞLIKLI KALACAKLAR!
“The Plant Cell” isimli dergi içerisinde yayımlanan bir araştırma, soğuk depolamaya maruz kalsa da CIS üretimini tetiklemeyen ve kızartıldığında kanserojen etki yaymayan patateslerin geliştirilebileceğini iddia ediyor. Uzmanlar CIS'a neden olan geni keşfettiklerini ve bu genin nasıl işlevsiz hâle getirilebileceğini araştırdıklarını şu sözler ile ifade ediyor: "Bu genin nasıl işlevsiz hale getirildiğini inceleyerek, CIS’a doğal olarak dirençli olan ve toksik bileşikler üretmeyecek patatesler geliştirmenin önünü açıyoruz"

DİĞER NİŞASTALI GIDALAR DA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLECEK
Tarım endüstrisinde büyük devrim yaratacak ve tüketiciler için umut vaat edecek olan bu buluşun, diğer nişasta oranı yüksek besinler için de zaman içerisinde uygulanabileceği düşünülüyor. Bu sayede gıda israfının ve sağlıksız beslenmenin önüne geçmenin de mümkün olabileceği düşünülüyor.

PEKİ, NE KADAR KIZARMIŞ PATATES YEMELİYİZ?
Her ne kadar araştırmalar ve çalışmalar patatesin içerisindeki CIS oranını düşürecek gibi görülse de dengeli ve aşırıya kaçmayan tüketime dikkat etmek de önem taşıyor. Her besinde olduğu gibi 'kararında tüketim' miktarı patates için de oturtulması gereken bir sistem olarak değerlendiriliyor.

Sağlıklı bir şekilde patates kızartması yemek ve bu damak çatlatan lezzeti hayatımıza entegre etmek için haftada maksimum 3 kez olacak şekilde ve 1 tam patatesi aşmayacak miktarda tüketmek faydalı görülebiliyor. Elbette ki ideal tüketim miktarı yapılan araştırmalar ve elde edilecek sonuca göre değişkenlik gösterebilir.

Bu süreçte, vücuda zararsız patates üretimi gerçekleşene kadar patatesi graten, fırında kzıartma, haşlama, salatalara rendeleme gibi yöntemlerle kısıtlı miktarda tüketmek faydalı olabiliyor.