Arsenik doğada, suda veya toprakta yaygın olarak bulunan ve çeşitli nedenlerle de üretilen toksik bir maddedir. Herkes su, buğday ve hepsinden önemlisi pirinç dahil olmak üzere belirli gıdaların tüketimi yoluyla arseniğe maruz kalır. Bu ürünler, içeriklerini özellikle inorganik arsenik açısından zengin olan topraklardan alır.
Pirinç, binlerce tatlı ve tuzlu tarifte kullanılabilen çok yönlü bir tahıldır. Glütensiz olduğu için çölyak hastaları için de uygundur. Ancak yetişmek için çok fazla suya ihtiyaç duyduğundan, son yıllarda yapılan birçok çalışmanın gösterdiği gibi arseniğe en çok maruz kalan gıdalardan biridir.
Peki evde pişirirken arsenik risklerinden nasıl kaçınabilirsiniz?
Birçok kişi, toksik madde kalıntılarını ortadan kaldırmak için pişirmeye başlamadan önce pirincin su altında durulanmasını tavsiye eder, ancak bu yeterli değildir.