Yiyen yaşlanmıyor! En güçlü kolajen kaynaklarından biri oymuş, Anti-aging etkisi vücudu gençleştiriyor

Vücudunuzda kolajen üretimi azaldıkça kas ve kemik ağrılarınız başlar, cilt yavaş yavaş elastik yapısını kaybeder. Kolajen hem cilt hem de eklem sağlığı için önemlidir. Son zamanlarda kolajen takviyeleri popüler hale gelse de takviye ürünleri kullanmak istemeyenler için doğal yöntemler de var. Bazı besinler güçlü protein kaynağı olduğu için vücuda kolajen desteği de sağlıyor.

Kolajen, vücut proteinin yüzde 30’unu oluşturan, ciltte, tendon gibi kaslarda, kemiklerde ve bağ dokularına sağladığı güç ve esneklik ile eklem sağlığı, cildin esnekliği ve dayanıklılığından sorumlu, insan vücudunun ürettiği, vücutta en bol bulunan proteindir.

Cildimizin dörtte üçünü, vücut proteinin ise üçte birini oluşturarak kemik, kas ve kanda bulunur. Yaş aldıkça var olan kolajen parçalanır ve vücudun yeni kolajen üretimi zorlaşır. Bu yüzden birçok kişi belli bir yaştan sonra kolajen takviyesi almaya başlar.

Kolajen cilt ve vücut sağlığı için büyük önem taşır. Kolajen daha çok takviye olarak tercih edilse de aslında vücudun yapı taşları arasında yer alır. Yaşlandıkça vücutta üretilen kolajen miktarı da azalır.
Düzenli ve dengeli beslenme ile vücudun kolajen yapmasına yardımcı olup, ihtiyaç duyulan ham maddeleri sağlar.

Kolajen, vücut proteinin yüzde 30’unu oluşturur. Kolajenin vücutta nerede kullanıldığı, moleküllerin nasıl birleştirildiği ve eklenen hücre bileşenlerine göre çeşitleri farklılık gösterir.

Kolajen insan vücudunda kemikler, deri, kaslar ve daha pek çok doku ve organın yapısında yüksek oranda yer alan bir protein türüdür. Vücut ve cilt yapısının sağlıklı bir şekilde korunabilmesi için kolajen gerekir.

Cilt, saç ve tırnak sağlığı için çok önemli olan kolajen eksikliği hemen fark edilir. Kolajen saçların güçlü ve sağlıklı uzamasına yardımcı olur. Saç köklerini besler ve dökülmeyi durdurur. Cildi onarır ve cilt bariyerini güçlü hale getirir. Cildin erken yaşlarda kırışmasını ve sarkmasını engellr.

Kolajeni artıran besinleri düzenli tükettiğinizde cildinizi içten beslemiş olursunuz ve cildiniz daha dayanıklı hale gelir. Genellikle kolajeni dışarıdan takviye ürünlerle sağlayabilirsiniz. Ancak bazı besinler içerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde kolajen üretiminin artmasına yardımcı oluyor.

Vücutta cilt ve deride, tırnakta, saçta, kıkırdak ve kas dokularında doğal olarak bulunan kolajeni doğal yollarla besinlerden sağlamakta mümkündür. Vücuda adeta kolajen aşılayan bu besinlere gelin birlikte göz atalım.

KOLAJENİ ARTIRMANIN DOĞAL YOLLARI
- Kemik suyu tüketmek vücutta kolajen miktarını artırır.
- Güneş koruyucu kullanmak vücuttaki kolajeni korumaya yardımcı olur.
- Cilt yapısında bulunan Hyaluronik asit kolajen üretiminde önemli rol oynar.
- Cildin kolajen üretimi için C vitamininden yararlanılabilir.
- Günlük sıvı miktarı karşılandığında vücuttaki kolajen korunur.

KEMİK SUYU
Doğal bir kolajen deposu olan kemik suyu, cilt elastikiyetini koruyor. Cilt sağlığınızı iyileştirmek ve güçlendirmek istiyorsanız kemik suyu tüketmeye başlayabilirsiniz. Kemik suyu cildin kırışmasını ve sarkmasını engelliyor.

Cildin genç kalmasında en etkili bileşen kolajendir. Ancak kolajeni içerden almak en doğru olan yöntemdir. Yani kolajen zengini kemik suyunu içerek cildinizin her yaşta genç görünmesini sağlayabilirsiniz. Kemik suyu eklem ve kas ağrılarının oluşmasını da engelliyor. Vücudu daha güçlü hale getiriyor.

Kemik suyu kolajen, glutamin, kalsiyum, magnezyum, fosfor, amino asitler, kondroitin, glukozamin ve prolin gibi maddeler içerir. Bu maddeler insan vücudunda da vardır fakat zamanla azalır ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Kemik suyu içerek bu maddelerin azalmasını engelleyebilirsiniz. Her gün 1 bardak içerek vücudunuza kolajen takviyesinde bulunabilirsiniz.

ZEYTİNYAĞI
E vitamini zengini zeytinyağı hem saç hem de cilt bakımında çok sık kullanılır. Zeytinyağı cilde nem depolar. Cildin kırışmasını ve ince çizgilerin oluşmasını engeller. Cilde dolgunluk kazandırır.
Sıkı ve canlı bir cilde kavuşmanıza yardımcı olur. Zeytinyağı tüketerek ya da zeytinyağını kullandığınız cilt bakım kremlerine ekleyerek cilt sağlığınızı koruyabilirsiniz.

KIRMIZI BİBER
Kırmızı biberin içerisinde bol miktarda C vitamini bulunur. Kırmızı biber C vitamini ve kolajen desteği sağlayarak cilt hücrelerinin kısa sürede yenilenmesine yardımcı olur.
Araştırmalar göre kolajen cildin dokusunu, elastikiyetini ve nemini dengeler. Kırmızı biberi düzenli olarak tüketerek cilt sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

PROPOLİS
Propolis cilde kolajen desteği sağlar. Bu özelliği ile hücreleri hızlı bir şekilde yeniler. Kırışıklıkların ve ince çizgilerin görünümünü azaltır.
Propolisin içeriğindeki kolajenler, cildin kolajen seviyesini arttırarak cildin gençleşmesini ve sıkılaşmasını sağlar. Cildin elastik yapısını koruduğu ve kolajen üretimini desteklediği için cildin kırışmasını da önler.

EKLEM AĞRILARINA İYİ GELEN BESİNLER
BADEM, FINDIK GİBİ KURUYEMİŞLER
Badem, fındık, ceviz, yer fıstığı gibi tohumlar ve yemişler, omega 3 yağ asitleri açısından zengindir ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

Bu tohumlar ve kabuklu yemişler ayrıca lif, kalsiyum, magnezyum, çinko ve E Vitamini içerir ve eklemler için sağlıklı olan ve aynı zamanda kalp için de iyi olan çoklu doymamış ve tekli doymamış yağların iyi bir kaynağıdır.

MEYVELER
Yaban mersini, böğürtlen, çilek, kızılcık ve ahududu gibi meyveler antioksidan bakımından zengindir. Birkaç çalışma, meyvelerin eklemler üzerindeki etkisini kanıtlamıştır. Meyvelerde bulunan antioksidanlar, vücudu serbest radikallerden ve iltihaplanmadan korur.

SEBZELER
Hayvan çalışmalarında, brokoli, karnabahar gibi turpgillerden sebzelerin, osteoartritte iltihaplanmayı önleyen doğal bir bileşik olan sülforafan içerdiği bulunmuştur.
Her zaman mevsim sebzelerini tercih edin ve tüketmeden önce iyice yıkadığınızdan emin olun ki, yetiştirme sırasında kullanılan tarım ilaçları ve gübreler pişirmeden önce tamamen ortadan kalksın .

BİTTER ÇİKOLATA
Bitter çikolata, hafife alınan sağlıklı bir besindir. Pek çok faydası vardır ve bunlardan biri de doğası gereği anti-inflamatuardır. Kronik inflamasyon diyabet, artrit ve hatta kanser gibi sağlık komplikasyonlarına yol açar. Bitter çikolatadaki anti inflamatuar özellikler, vücudun iltihaplanmanın zararlı etkilerinden korunmasına yardımcı olur.

BU BESİNLERİ DE EKLEM AĞRILARINIZ İÇİN TÜKETEBİLİRSİNİZ
Bu yiyeceklerin yanı sıra, düzenli bir diyete eklenebilecek başka yiyecekler de vardır. Bu gıdalar, temel bileşiklerle eklemlerin korunmasına yardımcı olabilir.
Eklem için kırmızı biber, somon, yulaf, zerdeçal, sarımsak, zencefil, ıspanak ve üzüm tüketilebilir.

Bu tavsiyeler sağlık raporlarına ve araştırmalara dayanmakla birlikte, diyette herhangi bir değişiklik yapmadan önce bir doktora danışılmalıdır. Herhangi bir kişiye belirli bir diyet önerildiğinde mevcut sağlık durumu, kronik hastalıklar gibi çeşitli faktörler dikkate alınacaktır.