Yol kenarında kendiliğinden yetişiyor! Sivaslıların vazgeçemediği ot tüm dünyaya şifa olacak: Yiyenin vücuduna hastalık girmiyor, bağışıklığı çelik gibi güçlendirip ömrü uzatıyor, kansersavar besinler arasında yer alıyor

Sivas yöresiyle özdeşleşen ve yol kenarında kendiliğinden yetişen bitki, sadece Anadolu insanının değil; tüm Türkiye’nin sevdiği lezzetler arasında yer alıyor. Yerli halkın özenle toparlayarak kurutup tüketime hazır hale getirdiği bu otun insan sağlığına faydası saymakla bitmiyor. Bu faydaları, uzmanların dikkatini çekiyor ve bu şifalı otla ilgili araştırmalar yapıyorlar. Sivas ve çevresinde yetişen endemik bitkiler, yürütülen bu çalışmalar neticesinde bulaşıcı hastalıklara karşı şifa olacak. Peki, bu şifalı bitki hangisi? Hangi hastalıklara karşı şifa oluyor?

Sivas’ın eşsiz doğal zenginliklerinin yanı sıra endemik bitki türleri de son zamanlarda uluslararası ilgiyi üzerine çekmeye başladı. Yapılan araştırmalar, Sivas’ta yetişen endemik bitkilerin hayvanlardan ve özellikle sivrisineklerden bulaşan ölümcül bulaşıcı hastalıklar üzerinde etkinlik gösterdiğini ortaya koydu. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Yabaş İspanya La Laguna Üniversitesi ile iş birliği yaparak Sivas’ın endemik bitki türlerinin başta sivrisineklerden bulaşan ölümcül bulaşıcı hastalıklar üzerinde etkisi olduğunu kanıtladıklarını belirtti. İşte tüm detaylar…

"SİVAS’IN ENDEMİK BİTKİLERİ DÜNYAYA ŞİFA OLACAK POTANSİYELE SAHİP"
Sivas’taki endemik bitkilerin bulaşıcı hastalıklara şifa olacak potansiyeli taşıdığını belirten Yabaş, "Biz İspanya Tenerife’de bulunan ve dünyanın en iyi 500 üniversitesi sıralamasında yer alan La Laguna Üniversitesi ile bir iş birliği yaptık. Prof. Dr. Jacob Lorenzo-Morales ve ekibiyle bir çalışma yürüttük. Bu ekip özellikle sivrisineklerden bulaşan ölümcül bulaşıcı hastalıklar üzerine dünya üzerinde çeşitli çalışmalar yapıyor. Biz de buradaki laboratuvarımızda içeriğini saflaştırdığımız Sivas’ın endemik bitkilerinden, türkülere konu olmuş madımağın da içinde bulunduğu endemik bitkilerin analizlerini yaptırdık.

Tabii bunlardan önce bir literatür araştırması yaptık ve bunların etkili olabileceğini düşündük. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Esra Uçar Sözmen ile birlikte biz bu bitkilerin etken maddelerini farklı tekniklerle saflaştırarak analizlerini gerçekleştirdik. Ardından diğer ilgili ekip tarafından da bu etken maddelerin aktiviteleri incelendi. Birçoğunun etkin sonuç gösterdiği ve pek çok bulaşıcı hastalığa aynı anda etkinlik gösterdiğini gözlemledik.

Bu çalışmalarımızın bir kısmını uluslararası bilimsel dergilerde yayınlanmak üzere yayına hazırladık, şu an yayın aşamasında. Bazıları içinde patent başvurusu yapmayı düşünüyoruz. Özellikle hayvanlardan bulaşan ölümcül bulaşıcı hastalıkların bu tür bitkiler üzerinde denendiği ilk çalışma olduğunu söyleyebilirim. Bu anlamda da özgün ve umut vaat eden bir çalışma olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

TÜRKÜLERE KONU OLAN ŞİFALI BİTKİ: MADIMAK
Madımak otu, özellikle Anadolu'nun doğu ve güneydoğu illerinde çok fazla yetişiyor. Bu iller arasında Sivas, Erzincan, Malatya, Elazığ gibi şehirler öne çıkıyor. Türkiye’nin farklı şehirlerinde yetişse de aslında Sivas'a özgü bir bitki olarak biliniyor. Sivas, bu bitkinin ana vatanı olarak kabul ediliyor ve Madımak otu burada daha yaygın bir şekilde bulunuyor. Sivas'ın kırsal alanları ve dağlık bölgelerinde doğal olarak yetişiyor. Sivas'ta Madımak otunun bulunması, şehrin kültürel ve doğal zenginliğinin bir parçası haline gelmiş durumda.

GAZ VE KABIZLIK SORUNUNUN KÖKÜNÜ KAZIYOR
- Madımak otunun en bilinen faydalarından biri sindirim sistemine olan olumlu etkileri. Sindirim sistemi üzerindeki yatıştırıcı etkisiyle mide bulantısı, gaz ve sindirim rahatsızlıklarının giderilmesine yardımcı oluyor. Sindirim enzimlerinin salgılanmasını teşvik ederek sindirim sürecini iyileştiriyor ve sistemin sağlığını olumlu yönde etkiliyor.

YEDİĞİNİZ ANDA YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR
- Antioksidan özelliklere sahip olan madımak otu, vücudu serbest radikallerden koruyarak hücresel hasarı önlüyor. Bu da yaşlanmayı geciktiriyor ve çeşitli hastalıkların riskini azaltıyor. Madımağı beslenme rutinine eklemek, uzun bir ömre sahip olmak isteyen kişiler için büyük bir önem taşıyor.

VÜCUTTAKİ İLTİHAPLA MÜCADELE EDİYOR
- Madımak otunun anti-inflamatuar özellikleri bulunuyor. Bu sayede vücutta oluşan iltihaplanmayı azaltıyor. Bu özellik; romatizma, artrit ve diğer inflamatuar hastalıkların semptomlarını hafifletmeye yardımcı oluyor.

ÜST SOLUNUM YOLLARINI TERTEMİZ YAPIYOR
- Madımak otunun antimikrobiyal özellikleri de bulunuyor. Bu da bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı etkili oluyor. Özellikle boğaz ağrısı ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılıyor. Bu noktada geleneksel tıbbın vazgeçilmez bir bitkisi oluyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZIMBA GİBİ YAPIYOR
- Madımak otunun faydaları saymakla bitmese de aslında en önemli özelliği, bağışıklık sistemini güçlendirici etkisinin olması. Madımak otunun düzenli tüketimi, vücudun hastalıklara karşı direncini artırıyor ve genel sağlık durumunu iyileştiriyor.

STRESİN ÖNÜNÜ BIÇAK GİBİ KESİYOR
- Madımak otunun stres ve kaygıyı azaltıcı etkileri bulunuyor. Bu bitki, sinir sistemini yatıştırarak rahatlama ve gevşeme hissi veriyor. Bundan dolayı zihinsel ve duygusal sağlığı desteklemek için kullanılıyor. Bu özelliği sayesinde gün içerisinde kendisini iyi hissetmeyen ve tükenmişlik yaşayan kişiler için bire bir durumda.

KAN ŞEKERİNİ TERAZİ GİBİ DENGELİYOR
- Madımak otunun kan şekerini dengeleme özellikleri olduğu da biliniyor. Bu özellik, diyabet hastaları için faydalı ve kan şekeri seviyelerinin kontrol altında tutulmasına yardımcı oluyor. Beslenme rutinine madımak otunu eklemek, kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor.

KANSER HASTALIĞININ ÖNLENMESİNE YARDIMCI OLUYOR
- Madımak otunun bazı araştırmalara göre kansere karşı koruyucu etkileri olabileceğini gösteriyor. Bu bitki, kanser hücrelerinin büyümesini engelliyor ve anti-kanser etkileriyle bilinen bileşikler içeriyor.

CİLDİ BEBEK GİBİ YAPIYOR
- Madımak otunun cilt sağlığına faydaları da bulunuyor. Antioksidan özellikleri sayesinde cildi serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyor ve yaşlanma belirtilerini azaltıyor. Anti-inflamatuar özellikleri ciltteki iltihaplanmayı azaltıyor ve sivilce gibi cilt sorunlarının tedavisine yardımcı oluyor.

DAMAKTA İZ BIRAKACAK VE VÜCUDA ŞİFA OLAN MADIMAK TARİFİ
Malzemeler:
- Yaş madımak (Yarım kg)
- İki adet kuru soğan (Orta boy)
- Bir kahve fincanı pilavlık bulgur
- 5-6 dilim çemenli pastırma
- Kemikli et
- Bir yemek kaşığı tereyağı

YAPILIŞI:
- Madımak yaprağı, hemen yumuşama özelliğine sahip. Sap kısmı ise yaprağına göre daha sert bir yapıda. Bundan dolayı dileyen kişiler, bu kısımları ayrı ayrı pişirip sonradan bileştirebilir.
- Madımağı temizlerken içindeki yabancı otları, koyu yaprakları ve sert sapları ayıklayın. Bol suda iyice yıkayın ve süzgece alın.
- Bıçakla bir kesme tahtası üzerinde ince ince kıyın. Sert sapları nedeniyle sap kısmı özellikle inceltilmelidir. İstenirse madımaklar bir miktar kaynatılarak süzülür.
- Tencereye 1 yemek kaşığı tereyağını koyun ve eridikten sonra doğradığınız orta boy soğanları ekleyin.
- Soğanlar, pembe rengini aldıktan sonra haşlanıp suyu süzülen madımağı ekleyin.
- Bir çay bardağı kaynamış suyla sap kısımları iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tencere kapatılıp kısık ateşte pişirilir. Su miktarı istenilen kıvama göre ayarlanabilir.
- Tüm bu adımların ardından pastırma dilimleri ve bulguru ekleyin. Daha sonra ise tuz ve biberi atın.
- Kısık ateşte bulgurlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Madımağın iyi pişmesi önemli çünkü bu lezzeti artırıyor.
- Sunumda üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılabilir.