Kansere karşı koruyuculuğundan, kemiklerin güçlenmesine, mide rahatsızlıklarının giderilmesine kadar sayısız faydası olan lor peynirinden yeterince yararlanılmadığına dikkat çeken uzmanlar, lor peynirinin özellikle bağışıklık sistemini güçlendirdiğini de belirterek, sofralardan eksik edilmemesi önerisinde bulunuyorlar.
Günün her saati atıştırmalık olarak da bu faydalı peynirden yararlanmak mümkün. Özellikle Diyet yapanlar, az tuzlu kahvaltılık lor peyniri ile diyetlerini keyiflendirebilirler”
8
Lor peynirinin 100 gramında 700 mg kalsiyum bulunuyor.
İçeriğinde yüksek oranda mineral ve vitamin barındıran lor peyniri, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun daha dirençli olmasını sağlıyor.
9
Oldukça besleyici ve doyurucu olan lor peyniri, diyet yapan kişilerin de bir numaralı tercihi oluyor.
10
Lor peyniri ne kadar yenmeli sorusunun yanıtı yalnızca hasta kişiler için sınırlıdır. Gut gibi protein fazlasının zarar verebileceği hastalıklara sahip olanlar lor peyniri yemekte aşırıya kaçmamalıdır.
11
LOR PEYNİRİN ÖZELLİKLERİ
Peynirle hemen hemen aynı yoğunluğa sahiptir, ancak yumuşak bir yapıya sahiptir. Taze lor ısırıldığında dişlerde gıcırdıyor. Lor peynir hafif bir tada sahiptir ve bazen biraz tuzludur. Hemen her yaştaki kişilerin tüketimine uygundur.
12
Lor kıvam olarak yumuşak yapıdadır. Çoğunlukla inek sütünden üretilir. Kaşar peynir yapılırken peynir altı suyundan üretilmektedir. Bunun nedeni ise kaşar üretiminde peynir altı suyuna biraz yağında karışmasıdır. Lor peynirin iki çeşidi vardır. Tuzlu ve tuzsuz lor olarak sunulmaktadır. İçindeki mineraller ve vitaminler sayesinde birçok kemik hastalığına faydası vardır.
13
Lezzeti ile Türkiye’ye yayılan Ezine peynirinin en önemli farkı, yalnızca Kaz Dağları’nın belirli yörelerinde doğal kaynaklarla beslenmiş inek, koyun ya da keçilerden elde edilen sütlerin karıştırılmasıyla üretilmesidir. Kalitesini ve lezzetini özel olarak yetiştirilen hayvanların sütünden alan Ezine peyniri geleneksel üretim koşulları sayesinde halen orijinal lezzetini koruyor.
14
Ezine peyniri, günümüzde keçi, inek ve koyun sütlerinden üretilmektedir. İnek sütünden üretilen Ezine peyniri, yapı itibariyle daha beyaz renge sahiptir. Keçi ve koyun sütüne göre daha az yağ içeren inek sütünden üretilen Ezine inek peyniri, inek sütünden üretilen peynirlerin tadına alışanlar için ideal bir peynir çeşididir.
15
Ezine peyniri, içeriğinde yüksek oranda bulunan protein miktarı sayesinde vücudun protein ihtiyacını kusursuz bir şekilde karşılıyor Vücuda doğal olarak enerji sağlıyor Ezine peyniri, aminoasit kaynağı olması sebebiyle zekâ gelişiminde rol oynuyor. Ezine peynirinin kolesterol oranı düşük olduğundan trans yağ asidi içermediğinden vücudunuzun kolesterol dengesine katkı sağlıyor