YUTULABİLİR MİDE BALONU SONRASI BESLENME
Sıvı Diyet Dönemi (1.-3. Gün) İlk 3-4 günlük midenin balona alışma sürecinde semptomları en aza indirmek için hastaların sıvı beslenme programı uygulanması gerekmektedir. Örneğin;
Kahvaltı: Laktozsuz süt ile güne başlanabilir. Öğlen ve Akşam: Et suyu/tavuk suyu/kemik suyu/yoğurt suyu (içerisine salça, baharat, yağ, limon, soğan, sarımsak ilave edilmemiş)
Ara öğünler: Laktozsuz süt, yoğurt, soya sütü, Hindistan cevizi sütü, proteini arttırılmış süt rahatlıkla tüketilebilir.
Sıvıları hızlı içmek mide bulantısını arttırabileceğinden, oldukça yavaş ve çok ufak yudumlarla tüketilmelidir. İçtiğimiz her şey oda sıcaklığında olmalıdır. Çay açık ve şekersiz olduğu sürece tüketilebilir. Fakat kahve kafein içerdiğinden dolayı ilk 1 ay tüketilmemelidir.
Püre Diyet Dönemi (4.-10. Gün) Eğer semptonlar düzelmezse püre dönemine geçiş uzayabilir. Bulantı, kusma, kramp geçtikten sonra 3-4 günlük püre dönemine geçilmelidir. Yumuşak, ezilen veya blenderdan geçirilmiş gıdalar bu dönemde tüketilmelidir. Örneğin;
Kahvaltı: Çatalla ezilmiş yumurta ve peynir (beyaz, lor, süzme)
Öğlen ve akşam: Blenderize edilmiş et/tavuk/balık suyuna sebzeli çorbalar, haşlanmış ve blenderize edilmiş tavuk, sebze yemekleri, çatalla ezilmiş balık, kıvamlı çorbalar (kremasız, unsuz, şehriyesiz)
Ara öğünler: Süt, yoğurt, ayran, kefir, meyve püresi, proteini arttırılmış süt/yoğurt bu dönemde rahatlıkla tüketilebilir.
Katı Diyet Dönemi (10. Gün ve Sonrası) Mide, balona alıştıktan sonra normal beslenmeye geçilir. Bu dönemde porsiyonlar küçüleceğinden az az, sık sık yeme beslenme modelini yaşam stili haline getirmiş olursunuz.
Bu dönemde proteinden zengin, karbonhidrat ve yağdan fakir besinler listenizde yer almalıdır. Böylelikle hastanın sağlıklı ve hızlı kilo kaybetmesi sağlanır.
Gün içerisinde ara öğünleri atlamamak, ana öğünlerdeki porsiyon kontrolünü sağlamada ve kan şekeri regülasyonu için önemlidir.