Zeytinyağı alırken sakın bu hataya düşmeyin! Vücuda faydalı olacağına zehirliyor...

Zeytinyağı sağlık için en faydalı besinler sıralamasında başlarda yer alıyor. Fakat zeytinyağı satın alınırken hileli olup olmadığına mutlaka dikkat etmek gerekiyor. Zeytinyağı hileliyse bir damlası bile zararlı olabiliyor.

Doğanın bir mucizesi olan zeytinyağı karaciğeri temizler, sindirimi kolaylaştırır, aynı zamanda metabolizmayı hızlandırıcı etkisi de bulunmaktadır. Cildi güzelleştirir, saç bakımına da olumlu etkileriyle bilinir, diyabete de iyi gelir, kan basıncını düzenler ve stresi azaltması gibi bir çok konuda tam koruma sağlar.

Birden çok faydası bulunan zeytinyağı çoğu zamanda faydasız ve zararlı olabiliyor.
UCUZA MAL ETMEK İÇİN...
Kanola yağının yapısı zeytinyağı ile aynıdır. Fakat kanola yağının kokusu ve rengi yoktur. Bu sebeple zeytin ağacının yaprakları ile aroma elde edilip kanola yağının içine karıştırılmakta ve böylece zeytinyağından ayırt edilmesi imkansız hale gelmektedir.

Zeytinyağının maliyetinin yüksek olması sebebiyle içerisine pamuk yağı, ayçiçeği yağı ya da fındık yağı gibi daha ucuz yağlar karıştırılmaktadır. Böylece miktar arttırılıp, maliyet azaltılmış olmaktadır.

RESMEN ZEHİR!
Asidik derecesi 8 olan yağlar ısıtılıp yüksek derecede asit oranı 1’e kadar indirilmekte ve sızma şeklinde piyasaya sürülmektedir. Bu oldukça tehlikelidir ve uzun vadeli tüketimde kansere dahi sebep olabilmektedir.

Hileli ürünü anlamanın farklı yöntemleri var. Öncelikle dondurulan zeytinyağının dolaptan çıkarıldığında hızlıca erimesi sahte, blok şekilde erimesi ise hakiki olduğunu gösteriyor.

Bunun dışında en kolay yöntem bardağa konulacak zeytinyağına tuz ruhu katılmasıdır. Eğer tuz ruhu katıldıktan sonra zeytinyağı rengini koruyorsa bu hakiki zeytinyağıdır. Eğer rengi pembeleşiyorsa sahtedir.


Zeytinyağının öne çıkan sağlık yararlarından bazıları şunlardır:
KALP SAĞLIĞI
Zeytinyağı, doymuş yağlar yerine kullanıldığında kalp sağlığını destekleyebilir. Yüksek miktarda tekli doymamış yağ içerir ve bu yağ türü, kolesterol düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olabilir ve kalp hastalığı riskini azaltabilir. Zeytinyağındaki polifenolik bileşikler, kötü kolesterolü (LDL) düşürebilir ve damar sağlığını iyileştirmeye fayda sağlayabilir.

ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLER
Zeytinyağı, antioksidan özelliklere sahip fenolik bileşikler içerir. Bu bileşikler, serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltabilir ve oksidatif stresi önleyebilir. Bu da, yaşlanma sürecini yavaşlatabilir ve bazı hastalıkların gelişimini engelleyebilir.

İLTİHAP ÖNLEYİCİ ETKİLER
Zeytinyağı, vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. İçerdiği oleokantal adlı bir bileşik, iltihaplanmayı azaltıcı etkisiyle bilinir. Kronik inflamatuar hastalıkların riskini azaltabilir ve iltihaplı durumları hafifletebilir.