Doğanın mucizesi zeytin ve onun özü zeytinyağı... Uzun yıllar sonunda yetişen bu özel meyve, insan vücudunda da birçok mucizeye imza atıyor SENİM TANAY KARAKUŞ senim.tanay@posta.com.tr Doğanın mucizesi zeytin ve onun özü zeytinyağı… Uzun yıllar sonunda yetişen bu özel meyve, insan vücudunda da birçok mucizeye imza atıyor. öyle ki zeytinyağını hayatlarının özü haline getirip mutfaklarında sürekli kullananlar kullanmayanlara oranla birçok hastalığı çok daha az yaşıyor. Hatta diğer yağlar yerine zeytinyağı tüketenler daha uzun ömürlü oluyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Neşe Ceylan, zeytinyağının sağlık üzerindeki faydalarını şu şekilde özetliyor... 1- Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor Yapılan çalışmalar gösteriyor ki düzenli zeytinyağı tüketenlerde, kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riski çok daha az. çünkü zeytinyağı aterojenik etkisi nedeniyle damar sertleşmesi gelişimini engelliyor. Ayrıca hipertansiyon, kötü huylu kolesterol yüksekliği ve yüksek trigiliserit riskini de azaltıyor. 2- Diyabet riskini düşürüyor Zeytinyağı, vücutta karbonhidrat metabolizmasını da düzenliyor. Bu özelliğiyle de şeker hastalığı riskini en aza indiriyor. 3- Depresyonla mücadele de etkili Trans yağlarla beslenenlerin depresyon riski artıyor. Ancak yapılan çalışmalarda zeytinyağın içerisindeki biyoaktif bileşiklerin depresyon riskini azalttığı görülüyor. 4- Meme kanseri riskini aza indiriyor Zeytinyağının içerisinde normal hücreleri kanserli hücreye çeviren onkogen adlı yapının aktivitesini azaltıyor. Bu özelliğiyle DNA hasarını önlüyor ve tümör hücrelerinin ölümünü tetikleyerek meme kanserini önlüyor. 5- Alzheimer'a karşı önemli bir silah Zeytinyağının içerisinde “oleokantal” isimli doğal bir bileşim bulunuyor. Bu bileşim Alzheimer hastalığının sebebi olduğu düşünülen beta-amiloid birikimini azaltmaya yardımcı oluyor ve böylece hastalığa yakalanma riskini de azaltıyor. 6- Gençleştirici etkisi bulunuyor Zeytinyağı yüksek oranda E vitamini içeriyor. Ayrıca K vitaminiyle, kalsiyum, demir, potasyum ve sodyum gibi mineralleri de barındırıyor. Tüm bu vitamin ve mineraller vücutta antioksidan etki gösteriyor, özellikle de cildin yenilenmesi ve gençlenşmesine katkıda bulunuyor. 7- ülseratif kolit gelişimini engelliyor İngiltere'de yapılan bir araştırmada düzenli ve daha yüksek miktarlarda zeytinyağı tüketenlerde ülseratif koliti geliştirme riskinin daha az olduğu gösteriliyor. Zeytinyağının içerdiği oleik asit, bu hastalıkta görülen iltihaplanmayı arttıran bazı kimyasalları bloke ediyor. 8- İnme riskini azaltıyor Zeytinyağının, yaşlılarda inmenin nedenlerinden biri olan kötü kolesterol yüksekliğini düşürerek inme oranını yüzde 41 oranında azalttığı görülüyor. 9- Akut pankreatit oluşumunu önlüyor Oleik asit ve hidroksitirozolden zengin zeytinyağı yani rafine olmayan sızma saf zeytinyağları, bu maddelerin vücutta iltihaplanmayı önleyici etkileri sebebiyle, iltihabi bir kronik hastalık olan akut pankreatit gelişimini de engelliyor. 10- Karaciğeri hücre hasarından koruyor Zeytinyağı , vücutta serbest radikaller olarak adlandırılan ve hücre hasarına sebep olan maddelerin oluşumunu antioksidan özelliği sayesinde engelleyerek karaciğeri hücre hasarından koruyor. Bu hastalıklardan korunmak ve zeytinyağından maksimum fayda sağlamak için ekstra sızma ve saf zeytinyağlarını tüketmek gerekiyor.