Gündem 17 yılda kalbi 150 kez durdu

17 yılda kalbi 150 kez durdu

Paylaş
17 yılda kalbi 150 kez durdu

Alper Ayaz, ciddi kalp ritim bozukluğuna yol açarak yaşamı tehdit eden ‘Brugada Sendorumu’ hastasıydı. Tedavi için takılan kalp pili, 17 yılda 150 kez duran kalbini elektroşokla yeniden çalıştırdı. Radyofrekans ablasyon tedavisi gören Ayaz, artık kalbinin durmadığı ve ‘şoklanmadığı’ yeni hayata başladı.

Trabzon’da Alper Ayaz (37) 2007’de kalbinin durması üzerine kaldırıldığı hastanede rahatsızlığı teşhis edilemeyince, İstanbul Tıp Fakültesi’ne sevk edildi. Burada doğuştan gelen, bin kişiden 1’inde rastlanan, hayatı tehdit edici ritim bozukluğuna sebep olan ‘Brugada sendromu’ tanısı aldı. Genetik geçişli ve ölümle sonuçlanabilen bu hastalığa çare olarak Ayaz’a kalp ritmi düzensizleştiğinde şok vererek ritmin normale dönmesini sağlayan, ‘şoklu kalp pili’ olarak da adlandırılan İmplante Edilebilen Kardiyoverter Defibrilatör (ICD) takıldı.

Haberin Devamı

ARTIK ‘ŞOKLANMAYACAK’

Şok cihazı görevi gören bu pille yaşamaya başlayan Alper Ayaz, işteyken, arkadaşlarıyla vakit geçirirken, hatta araç kullanırken birçok kez kalbinde meydana gelen ciddi ritim bozukluğu nedeniyle devreye giren ICD’nin verdiği elektroşokun etkisini yaşadı. Kalbi 17 yılda 150 kez duran ve elektroşokla yeniden çalışan Ayaz, son aylarda kalp pilinin çok sık şoklama yapması üzerine Koşuyolu Yüksek İhtisas Hastanesi’ne başvurdu. Kalbindeki düzensiz ve anormal ritmi engelleyecek radyofrekans ablasyon tedavisi uygulanan Ayaz, artık kalbinin durmadığı ve şoklanmadığı günlere “Merhaba” dedi.

YAKARAK TEDAVİ

Doç. Dr. Serdar Demir, Alper Ayaz’a uyguladıkları tedavi için, “Kalbin üç boyutlu haritası çıkarıldı ve elektriksel aktivite bozukluğuna neden olan bölgeler tespit edildi. Verdiğimiz radyofrekans ablasyon yöntemi sonrası bu elektriksel anormal aktiviteleri yakarak tamamen ortadan kaldırdık” dedi.

Haberin Devamı

GÜNDE 12 ŞOK

Alper Ayaz, “Kalp çıldırırcasına atıyor, pil devreye giriyor. Bir günde 12 şok aldığım oldu. En son 7-8 şok birden aldım. Vücudum halsizleşti. Ablasyon işlemini duyunca inanamadım. Muhteşem bir buluş. Herhangi bir olumsuzlukla şu ana kadar karşılaşmadım” diye konuştu.