1930 yılında İzmir'de bulundu, 92 yıl sonra sergiye çıktı
Efes Antik Kenti’nde 1930 yılında bulunan doğa tanrısı Dionysos’a ait heykel başları, bulunduktan 92 yıl sonra ilk kez sergilenmeye başlandı.
Doğa tanrısı Dionysos’a ait heykel başları, bulunduktan 92 yıl sonra ilk kez İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.
Eğlenceyi, tiyatroyu ve şarabı temsil eden ‘Dionysos’a ait heykel başlarından ilki, Efes Antik Kenti’nde 1930 yılında bulundu. 92 yıl boyunca müzenin deposunda korunan eser, ilk kez tarih tutkunları için izlenime sunuldu. Saçları ortadan ayrık, burnu kırık, sağ kaşında zedelenmeler olan 20 santimetre uzunluğundaki eser, fuayede cam fanusta yer aldı. ‘Dionysos’un diğer heykel başının ise 18 santimetre uzunluğunda ve Helenistik döneme ait olduğu belirtildi. Müzeye geliş zamanı bilinmeyen, yine korunması için depoya kaldırılan bu eser de ilk kez sergilendi.
‘MERMERDEN YAPILMIŞ’
Eserler hakkında bilgi veren Müze uzmanı Elvan Tural Tercan, “Dionysos’a ait 2 heykel başı. İlki Roma dönemine ait 2 bin yıllık, ikincisi Helenistik döneme ait 2 bin 300 yıllık eser. Her ikisi de mermer malzemeden yapılmış. İlki Efes Antik Kenti’nden 1930’da müzemize geldi. 92 yıl sonra sergiye çıktı. Anadolulu, meyve ağaçlarıyla ilişkili bir tanrı. Bu nedenle adına festivaller düzenlenmiş” dedi.
- Bayraktar TB2 SİHA Hırvatistan semalarını koruyacak!
- Merkez Bankası rezervleri açıklandı
- Market poşeti zamlanacak mı? Komisyon toplantısı yapıldı
- FAİZ KARARI AÇIKLANDI! Merkez Bankası merakla beklenen duyuruyu yaptı
- Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı faaliyete geçti! Cevdet Yılmaz: Tarihi bir adıma daha şahitlik ettik