Gündem2019’da Askerlik süresi kısalıyor mu? Ne zaman yürürlüğe girecek?

2019’da Askerlik süresi kısalıyor mu? Ne zaman yürürlüğe girecek?

Paylaş
2019’da Askerlik süresi kısalıyor mu? Ne zaman yürürlüğe girecek?

Askerlik çağındaki gençler Külliye’den gelecek haberi bekliyor. Yeni askerlik sistemi ile ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. 6 – 9 – 12 ay gibi zaman dilimlerine yayılabilecek askerlik türleri üzerinde Milli Savunma Bakanlığı’nın çalışması var. Askere gidecek olan gençler “Yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek? Askerlik süresi düşecek mi? sorularını merak ediyor.

Kabine toplantısında gündeme gelen yeni sistemde hangi eğitim düzeyindeki askerin ne kadar kışlada kalacağı ile ilgili raporlar sunuldu. Askere gidecek olan gençler “Yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek? Askerlik süresi düşecek mi? sorularını merak ediyor... İşte detaylar…

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanlığı’nın yeni askerlik sistemiyle ilgili 6 – 9 – 12 ay gibi zaman dilimlerine yayılabilecek askerlik türleri üzerine çalışması sürüyor. Milyonların gözü kulağı Külliye’de gelecek haberde. İbrahim Kalın, Yeni askerlik sisteminin 4 prensip göz önünde bulundurularak oluşturulacağını ifade ederek “Öngörülebilirlik, ihtiyaçlar, yükümlülerin eğitimi ve tüm bu sistemin bütün olarak sürdürülebilirliği üzerinde duruyoruz” dedi. Buna göre ilk olarak ordunun ihtiyaç duyacağı asker sayısının belirlenerek 12 ay olan askerlik süresinin 9 aya indirilmesi öngörülüyor. Askerliğini uzatana maaş ödenip askerlik süresince sigortalı olacağı ve bazı meslek gruplarına esneklik sağlanacağı gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

YENİ ASKERLİK MODELİ ÇALIŞMALARI

Yeni askerlik modeli çalışmalarının hakkında bilgi veren Kalın, "Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi 6-9-12 ay gibi zaman dilimlerine yayılabilecek farklı askerlik türleri üzerinde Milli Savunma Bakanlığı´nın çalışması var. Dört tane temel prensip ittihaz edilmiş durumda. Birincisi öngörülebilirlik, Türkiye´nin askeri ihtiyaçları çerçevesinde ve nüfus trendlerine göre nasıl bir askeri planlama yapılacağı. İkincisi ihtiyaçlar, TSK´nın güvenlik noktasında temel ihtiyaçları nedir bunların belirlenmesi. Üçüncüsü yükümlülerin eğitimi meselesi, askere alınacak kişilerin ne tür temel eğitim alacakları. Dördüncüsü de bütün bu sistemin sürdürülebilir olması, sürekli olması. Bununla ilgili detaylı hazırlık yapıyorlar, bugün ilk sonuçlarını kabineye arz ettiler. Çalışma tekemmül ettirildiği zaman Cumhurbaşkanı’mıza arz edilecek, nihai onay alındıktan sonra kamuoyuyla paylaşılacak" diye konuştu.