2024 gündemleri
Yeni umutlarla beklediğimiz yeni yıla başlarken 365 gün boyunca dünyayı bekleyen, POSTA arka kapağına konu olmaya aday ve herkesi ilgilendirecek gündemlere göz atalım...
MODA VE YAŞAM TARZI
2024’ün ruh halini, farklılık ve ayrışma oluşturuyor. Bunun modadaki karşılığı, hem gizli zenginlik hem de teşhirci türden aşırı lüks oluyor. Ama tasarruf, tekstil geri dönüşümü ve yeni malzemelerin geliştirilmesi her zamankinden daha önemli olacak. Deniz yosunu ipliği, plastik içermeyen payetler ve üzüm derileri gibi yenilikçi malzemeler ortaya çıkacak.
Pinterest’teki ‘yavaş yaşam’ ve ‘dijital detoks mücadelesi’ gibi aramalar, yavaş tatillerin gözde olacağının habercisi. Seyahatlerin pandemi öncesi seviyeleri aşmasıyla tatil kıyafetleri pazarının patlama yapacağı bir yıl olacak.
2024 Paris Olimpiyatları nedeniyle sporcu giyim tarzı öne çıkacak.
ÇEVRE VE SAĞLIK
ABD, İngiltere, AB ve Hindistan’da önemli seçimlerin yapılacağı 2024’e kültür savaşlarının yanında iklim eylemleri damga vuracak. Bu dört ülke dünyanın en fazla sera gazı salan ülkeleri. Hepsinde de sağcı partiler popülist oylara hitap etmek için iklim eylemine yönelik mevcut taahhütleri geri çekme sözü veriyor.
2016’da ABD başkanı olarak Paris Anlaşması’ndan çekilme niyetini beyan eden Donald Trump, Cumhuriyetçiler için güçlü ve gözde bir aday. Biden yönetiminin Cop28’de Yeşil İklim Fonu için verdiği 3 milyar dolarlık sözü tutmayacağına dair şimdiden söz verdi.
Hazirandaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, 2050 yılına kadar iklimi nötr hale getirmeyi amaçlayan Avrupa Yeşil Anlaşması’nın geleceği değerlendirilecek.
HAVA DURUMU
Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Profesör Petteri Taalas’a göre bu yıl benzeri görülmemiş sera gazı seviyeleri, yeni küresel sıcaklık zirveleri, rekor deniz seviyesi artışları ve Antarktika deniz buzu düşüşlerinde rekorlar kaydedilecek.
2024’teki aşırı sıcaklar, Pasifik’teki okyanus ısınması fenomeni olan ve Dünya’nın hava sistemlerini bozarak sıcak hava dalgaları, orman yangınları, şiddetli yağmurlar ve seller de dahil olmak üzere dünya çapında aşırı olay riskini artıran ‘süper El Nino’dan kaynaklanacak. Bu da hem gıda hem de küresel ürün tedarik zincirlerini tehdit edecek.
Zimbabwe’deki Hwange Ulusal Parkı’nda su kuyusunun metrelerce uzağında susuzluktan ölen bir fil. Yaban hayatı yetkilileri ve koruma grupları kuraklığın, iklim değişikliği ve El Nino hava olayının etkisinden kaynaklandığını söylüyor.
İnsanlık trajedisinin yaşandığı Gazze’de aynı zamanda büyük bir çevresel bilanço çıkıyor. Savaşın ilk birkaç haftasında şehre atılan 25 bin ton mühimmatın yaklaşık 5 bin binek aracın ürettiği yıllık sera gazı emisyonuna denk geldiği hesaplanıyor.
Çürüyen cesetler ve kirlenen su kaynakları, kolera dahil birçok ölümcül hastalıkların yayılması riski taşıyor.
Norveç Mülteci Konseyi tarafından açıklanan verilere göre ekimde Gazze’deki atık su arıtma tesislerinin tamamen kapatılması, her gün 130 bin metreküpten fazla arıtılmamış kanalizasyonun Akdeniz’e salınmasına neden oluyor.
SPOR
Spora iki dev etkinlik hakim olacak: Olimpiyat Oyunları ve erkekler futbol Avrupa Şampiyonası. Yarım milyon kişinin katılacağı Paris Olimpiyatları’nın 26 Temmuz’daki açılış töreninde sporcuları taşıyan 160 teknelik bir filo Seine Nehri’nde gövde gösterisi yapacak.
Paris’in Place de la Concorde, Versay Sarayı, Eyfel Kulesi gibi ünlü mekanları ön plana çıkacak. Bu, Insta nesli için ilk gerçek Olimpiyatlar olacağı anlamına geliyor.
Küresel spor ve kültür şirketi IMG, kadın sporlarında 2024’te dev transfer rakamlarının konuşulacağını raporladı.
Rapor ayrıca Cristiano Ronaldo’nun Suudi Profesyonel Ligi’ne katılması ve Lionel Messi’nin Major League Soccer’a gitmesinin ardından mega influencer’ların yükselişinin daha da artacağını öngörüyor.
TEKNOLOJİ
2023 ChatGPT’nin yılı oldu. 2024 de dünyanın üretken yapay zekanın şokunu atlattığı ve teknolojinin sunduklarını değerlendirdiği bir yıl olacak. 10 yıllık bir deney ve uygulama dönemine gireceğiz.
Elektrikli araçların (EV) satışları artacak ve bu artış ülkelerin ulusal şarj altyapılarını daha da geride bırakacak. Çin yapımı elektrikli araçlar artacak. Çin’in bu araçlara yönelik iç talebi düşecek.
Dijital Hizmetler Yasası, Dijital Piyasalar Yasası ve yakında çıkacak olan Yapay Zeka Yasası’ndan oluşan yasama üçlüsü ile AB’nin teknoloji düzenlemeleri aktif hale gelecek.
Sürücüsüz otomobillerin trafikte yaygınlaşması için 10-20 yıllık bekleyiş sürecek.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi