28 Ekim yarım gün mü? Eczaneler, okullar, kargolar 28 Ekim Cuma yarım gün mü çalışacak tam gün mü?
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı bu yıl Cumartesi gününe denk geliyor. Cumhuriyetin ilanının yıl dönümü olan 29 Ekim’de tüm yurtta bayram havası eserken resmi tatil olması nedeniyle de resmi kurumlar çalışmalarına ara veriyor. Cumhuriyet Bayramı yaklaşırken ‘28 Ekim yarım gün mü?’ ‘Eczaneler, okullar, kargolar 28 Ekim Cuma yarım gün mü çalışacak tam gün mü?’ araştırmaları da yoğunlaşmaya başlıyor…
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gibi Türk milleti için önemli günlerde resmi tatil uygulanıyor. Ancak tüm milli bayramlarda resmi tatil 1 gün iken 29 Ekim’de resmi tatil bir buçuk gün yapılıyor. Bu nedenle de ‘28 Ekim yarım gün mü?’ ‘Eczaneler, okullar, kargolar 28 Ekim Cuma yarım gün mü çalışacak tam gün mü?’ gibi sorular sık sık dile getiriliyor…
28 EKİM YARIM GÜN MÜ?
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için resmi tatil her yıl 28 Ekim öğleden sonrasını da kapsayacak şekilde bir buçuk gün olarak uygulanıyor. Bu nedenle 28 Ekim Cuma günü öğleden sonra resmi kurumlar çalışmalarına ara verecek.
ECZANELER, OKULLAR, KARGOLAR 28 EKİM CUMA YARIM GÜN MÜ ÇALIŞACAK TAM GÜN MÜ?
Normal şartlarda resmi tatil olması nedeniyle 28 Ekim Cuma günü öğleden sonra eczaneler, okullar, kargolar ve resmi kurumlar yarım gün çalışacak.
Ancak 28 Ekim Cuma gününün öğleden öncesinin de idari tatil ilan edilerek hafta sonu ile birlikte tatilin üç güne çıkması için bir beklenti bulunuyor.
Konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça haberimizde yer alacaktır.
29 EKİM’İN ÖNEMİ NEDİR?
Osmanlı İmparatorluğu, 1876 yılına kadar mutlak monarşi, 1876-1878 ve 1908-1918 arasında meşruti monarşi ile yönetilmişti. I. Dünya Savaşı'nda yenilgiye uğramasının ardından işgale uğrayan Anadolu'da halkın işgalcilere karşı Mustafa Kemal Paşa önderliğinde verdiği Millî Mücadele, 1923 yılında millî güçlerin zaferi ile sonuçlandı.
Bu süreçte, "Büyük Millet Meclisi" adıyla 23 Nisan 1920'de Ankara'da toplanan halkın temsilcileri, 20 Ocak 1921'de Teşkilat-ı Esasiye Kanunu adlı yasayı kabul ederek egemenliğin Türk ulusuna ait olduğunu ilan etmiş ve 1 Kasım 1922'de aldığı kararla saltanatı kaldırmıştı. Ülke, meclis hükûmeti tarafından yönetilmekteydi.
27 Ekim 1923'te İcra Vekilleri Heyeti'nin istifası ve yerine meclisin güvenini kazanacak yeni bir kabinenin kurulamaması üzerine Mustafa Kemal Paşa, yönetim biçiminin Cumhuriyet olması için İsmet İnönü ile birlikte bir yasa değişikliği tasarısı hazırlayarak 29 Ekim 1923'te Meclis'e sundu.
Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nda yapılan değişikliklerin kabulü ile Cumhuriyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilmiş oldu. Cumhuriyetin ilanı, Ankara'da 101 pare top atışı ile duyuruldu ve 29 Ekim gecesi ile 30 Ekim 1923 tarihinde başta Ankara olmak üzere tüm ülkede bir bayram havasında kutlandı.