3 bakan 11 kişinin öldüğü fabrikada! Güler, Yerlikaya ve Işıkhan'dan açıklama
3 bakan Balıkesir'de 11 kişinin hayatını kaybettiği fabrikada inceleme yaptı. İnceleme sonrası Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan açıklamalarda bulundu.
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Balıkesir’in Karesi ilçesinde patlayıcı üretim fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin açıklama yaptı.
Bakan Yerlikaya şu açıklamalarda bulundu:
"08:20’de henüz sebebini bilmiyoruz patlama meydana geldi. Tüm kamu kuruluşları büyük gayret içine girdi. Üretim bandında 11 kardeşimiz hayatını kaybetti. 8’i kadın 3’ü erkek olmak üzere can kaybı var. 7 yaralımız var. Hayati tehlikeleri yok.
"SABOTAJ İHTİMALİ YOK"
Yangının sebebi ile ilgili araştırma sürüyor. Sabotaj ihtimali yok. Konusunda uzman kaç kişi gerekiyorsa heyet oluşturuldu. 7 kişiden oluşan bilirkişi heyeti oluşturuldu.
Mülkiye başmüfettişinden oluşan heyet gelecek. Çıkan raporla ne gerekiyorsa yapacağız. Tüm ülkemizin başı sağ olsun. Yakınlarına başsağlığı diliyorum."
Bakan Işıkhan, yaptığı açıklamada "Bakanlık olarak olaya hemen müdahale ettik ve inceleme başlattık. Müfettişler görevlendirildi. 615 işçinin vardiyalı olarak çalıştığı bir fabrika. En son Ağustos ayında rutinler gerçekleşmiş. Eksiklikler kısa sürede tamamlanmıştır. Kazanın tüm yönleri ile aydınlatılması için teftiş kurulu ile de gerekenleri yapacağız." ifadelerini kullandı.
Bakan Güler ise yaptığı açıklamada, "Burada en ciddi şekilde olayın incelenmesi için bütün faaliyetlerin yapıldığını bakanımız açıkladı. Milletimizin başı sağ olsun" dedi.
‘FABRİKA FARADAY KAFESİ İLE KAPLI’
Patlamada yaşamını yitirenlerden Muhammet Ergin'in (34) yakını Ali İhsan Elmacı ise patlamanın nedeninin belli olmadığını söyledi.
Üretim sorumlusu olarak çalıştığı mühimmat fabrikasından 5 yıl önce ayrıldığını aktaran Elmacı, "O da (Muhammet Ergin) burada vardiya amiri gibi bir şeydi, üretim sorumlusuydu." dedi.
Patlayıcı üretiminin hassas bir iş olduğunu vurgulayan Elmacı, şunları kaydetti:
"Neden kaynaklandığını bilemeyiz. Tesise 'yıldırım düştü' diyorlar ama tesis 5 yıl önce yıldırıma karşı faraday kafesiyle (elektromanyetik alanları engellemek için kullanılan bir muhafaza) kaplıydı.
Güvenlik önlemleri aşırı derecede sık olan bir bölümdü. Üretim bandında 7-8 makine var. Birbirine bağlantılı çalışıyor. Çalışma başladığında bütün tesis aynı anda çalışıyor. Teker teker çalışma imkanı yok."