42 ölü var! Sorumlu yok
6 Şubat depreminde 42 kişiye mezar olan Kahramanmaraş’taki Bad-ı Saba Konutları ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda binanın 2007 deprem yönetmeliğine uygun olduğu, sorumlu bulunmadığı ifade edildi. Yakınlarını kaybedenler rapora isyan etti.
Kahramanmaraş Güneşevler Mahallesi’ndeki 3 bloklu Bad-ı Saba Konutları´nın A ve C blokları, 6 Şubat 2023’teki depremin ilk 8 saniyesinde yıkıldı. Depremden 8 ay önce yaşamın başladığı A Blok´ta 42 kişi öldü, 17 kişi de yaralandı. İnşaat aşamasındaki C Blok´ta ölen olmazken B Blok’ta ise ağır hasar oluştu. Yapılan incelemede; binanın burkularak ve yatarak yıkıldığı, bodrum katın suyla dolduğu, zeminin kumlu ve yumuşak olduğu, zeminde sıvılaşma olabileceği, betonda kırma taş ve yuvarlak dere malzemesinin kullanıldığı, kolonların bazılarında çiroz kullanılmadığı ve betonun iyi sulanmadığından tozlandığı tespit edildi.
‘DENETİM FİRMASI SUÇLU’
Bazı tanıklar zeminde sıvılaşma olmasından dolayı bina yapılırken göçüklerin yaşandığını söyledi. Müteahhit ve statik proje müellifi olan şantiye şefi Şahin Avşaroğlu (53) 15 Şubat’ta tutuklandı. Avşaroğlu, eğer bir kusur varsa bunun projeye onay veren yapı denetim firmasında olduğunu belirtti. Müteahhitliği süresince 58 blok yaptığını belirten Avşaroğlu, “Sadece Bad-ı Saba yıkıldı. Bunun sebebi fay hattı üzerinde olduğu içindir. Yani zemin binayı taşıyamadı” dedi. Toplanan tüm rapor, video, fotoğraf ve belgeler Karadeniz Teknik Üniversitesi´ne gönderildi. 7 kişilik bilirkişi heyeti 31 Temmuz 2023’te raporunu açıkladı.
22.5 YIL İSTENİYOR
Raporda, binanın 2007 deprem yönetmeliğine uygun olduğu belirtilerek, “Proje, yapım ve iş bitimi aşamalarında herhangi bir sorumlu kişi bulunmamaktadır” denildi. Savcının talebiyle 21 Aralık’ta hazırlanan ikinci raporda, eskisinden farklı bir ifade yer almadı. 19 Ocak’ta müteahhit ve 9 kişi hakkında ‘Bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma´ suçundan 22 yıl 6´şar aya kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi. İddianamede, Bad-ı Saba Konutları’nın bölgede yıkılan tek bina olduğu, eski binaların yıkılmayıp yeni binanın yıkılmasının hayatın olağan akışını aykırı olduğu belirtildi. Ancak mahkeme iddianameyi iade etti.
10 SANİYE DAYANAMADI
Yeniden bilirkişi heyeti oluşturulmamasının eksiklik olduğu belirtildi. Binada yakınlarını kaybedenler, ‘sorumlu bulunmamasına’ tepki gösterdi. Annesi ve 3 çocuğunu kaybeden Nuri Gülçin, “Müteahhit şimdi tutuklu ama 1 yıl tutukluluk süresinin dolmasıyla beraber belki de elini kolunu sallayarak dışarıya çıkacak. 42 kişiye mezar olmuş burası ama bilirkişi tarafından kimse suçlu bulunamıyor. Bu ölenler mi suçlu, biz mi suçluyuz?” dedi. Binada eşi ve iki çocuğunu kaybeden, kendisi yaralı kurtulan Kudret Duman ise “Bize 10 şiddetindeki depreme dayanır diyerek burayı sattılar, 10 saniye dayanamadı” diye konuştu. Ömer KOÇ/DHA
- Kira sözleşmelerinde yeni dönem! e-Devlet üzerinden yapılacak
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, enflasyon verilerini değerlendirdi
- Bakan Şimşek enflasyon rakamlarını değerlendirdi
- Yeniden değerleme oranı belli oldu! Pasaport, kimlik, IMEI kayıt ücreti, trafik cezaları, MTV…
- Memur ve emekli maaşında zam için kritik enflasyon verisi açıklandı