Gündem5 Çin aslanı "uyku ilacı" kurbanı

5 Çin aslanı "uyku ilacı" kurbanı

Paylaş
5 Çin aslanı "uyku ilacı" kurbanı

Bulgaristan'dan, Çin aslanı cinsi 6 köpeği yurda getirmek isteyen kaçakçının, kontroller sırasında havlamamaları için yaptığı "uyutucu ilaç", 5 Çin aslanı cinsi köpeğin ölmesine neden oldu. Geriye kalan Çin aslanının yaşatılması için büyük uğraş veriliyor.

Önceki haftalarda Bulgaristan’dan Türkiye’ye giriş yapan Bulgaristan uyruklu bir kişinin kullandığı otomobilde gümrük muhafaza ekiplerinin dikkatli kontrolü sonrası yurda kaçak sokulmak istenen 6 yavru Çin aslanı cinsi köpek ele geçirildi.

Haberin Devamı

Sınırda yakalanan Çin aslanı cinsi 6 minik yavru, 21 günlük karantina süreleri ve kontrolleri için Edirne Belediyesi Kedi Köpek Bakımevi’ne teslim edildiler. Kedi Köpek Bakımevi’nde görevli veteriner tarafından kontrolleri yapılarak kedi köpek barınma evine alınan minik yavru köpeklerden 5’i, birkaç gün içinde öldü.

Edirne Belediyesi Kedi Köpek Bakımevi’nde görevli ekipler, hayvanların gümrük kontrolünde ses çıkarmamaları için yapılan uyutucu ilaçların, bazı hayvanlarda bağışıklık sistemine zarar vererek, vücut direncini kırdığını ve bunun çoğu kez hayvanların telefiyle sonuçlandığını belirtiler.
Ölen yavrulara kıyasla daha dirençli çıkan Çin aslanı yavru ise karantina süresini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilirse gümrük mevzuatına göre, Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü aracılığıyla ihaleyle satılacak.

Haberin Devamı

Karantina sürelerinin dolumunun ardından yeni yılın ilk günlerinde satışa çıkacak Uzak Doğu menşeli sevimli köpeğin yaşatılması için muayenesinden, bakımına, beslenmesine özel itina gösteriliyor.

-HAYVAN KAÇAKÇILIĞI SON YILLARDA ARTTI

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat, hayvan kaçakçılığı ile ilgili AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, kaçakçılık yoluyla Türkiye’ye hayvan girişinin son yıllarda arttığını söyledi.

Şenpolat, hayvan kaçakçılarına yönelik cezai yaptırımların yetersiz olduğunu ileri sürerek, şunları kaydetti:
"Özellikle sınır kapılarında yakalanan bu yavru hayvanları getirenlere karşı savcılık tarafından açılan davalar da maalesef suçun örgütlü olmamasından dolayı hafif para cezaları ile geçiştirilmektedir. Oysa bu kişiler Türkiye’de faal olarak bu işi faturasız, menşei şehadetnamesiz, sağlık karnesiz, aşıları bile tam olarak yapılmamış hayvanlar üzerinden sorumsuzca ve sınırsızca yapmaktadırlar.

Üstelik bu suç aslında Türkiye’deki iştirakçilerle beraber sistematik , örgütlü ve organize bir şekilde işlenmektedir. 5607 Sayılı Yasanın üzerinde hassasiyetle durduğu nokta işte burasıdır. Suçun örgütlü ya da münferit olarak işlenmesi. Çünkü münferit olarak işlendiği kabul edildiğinde şüpheli tutuksuz yargılanmakta ve en iyi olasılıkla para cezasına çarptırılmaktadır. Tüm çabalarımıza rağmen bu suçun Türkiye’deki büyük petshop distribütörleri ile ortaklaşa ve organize yapıldığını savcılıklara anlatamamış olduğumuzu da belirtmemiz gerekir."

Haberin Devamı

-"KAÇAKÇILIK ORGANİZE, CEZA MÜNFERİT"

Şenpolat, kaçakçılığı yapanların büyük bölümünün yabancı uyruklu olması nedeniyle, para cezalarının tahsilinde de güçlük çekildiğini ifade ederek, "Hayvan kaçakçılığı suçunun münferit olarak işlendiği kanısı oldukça şüpheliler para cezası ile cezalandırılmakta, bu para cezası da bu kişinin zaten yabancı uyruklu olması ve kısa sürede tekrar kendi ülkesine dönmesinden dolayı zaten gerek tebligatların yapılamaması , gerek bu kişinin tekrar ifadesinin alınamaması ve gerekse bu paranın tahsil kabiliyetinin olmaması nedeniyle etkisiz kalmaktadır" diye konuştu.

-ÇİN ASLANLARI 19. YÜZYILDA AVRUPA’YLA TANIŞTILAR

Geçmiş yıllarda Çin’de kızak çekimi ve bekçi köpeği olarak kullanılan ve bazı Çinlilerin etini de yediği Çin aslanı cinsi köpekler, 1800’lü yılların sonunda İngiltere’ye götürülmesiyle Avrupa’yla tanıştılar.

Haberin Devamı

Köpek bilimciler tarafından uslu ve inatçı bir karakterde olduğu belirtilen Çin aslanları, bekçilik ve koruma görevini kararlılıkla yerine getiren cinslerindendir.

Yavru Çin aslanı cinsi köpekler petshop ve internet üzerinden 750 ile 2 bin lira arasında satılıyor.

Salih Baran / AA