Gündem'50 yıl önce olduğu gibi tek yüreğiz'

'50 yıl önce olduğu gibi tek yüreğiz'

Paylaş
'50 yıl önce olduğu gibi tek yüreğiz'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıldönümü törenlerine katıldı. Erdoğan, törene iktidar, muhalefet ayrımı olmadan sergilenen katılıma dikkat çekip, “Bugün tıpkı yarım asır önce olduğu gibi yine tek yüreğiz, tek bileğiz” dedi. Erdoğan, “Aynı suda iki kez yıkanılmaz. Kıbrıs’ta federal bir çözümün mümkün olmadığına inanıyoruz” diye konuştu.

Kıbrıs’ta Türklerin katliamlara ve eziyete maruz kalması nedeniyle dönemin başbakanı Bülent Ecevit’in talimatı ve bakanlar kurulunun oy birliği ile aldığı kararla 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs Barış Harekatı başlamıştı. Diplomasiden sonuç alınamayınca Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 14 Ağustos’ta harekat kapsamında başlattığı ikinci operasyonla beraber Kıbrıs’ın yüzde 37’sinde kontrol sağlanmıştı. ‘Barış ve Özgürlük Bayramı’ ilan edilen 20 Temmuz’da Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıldönümü KKTC’de ve Türkiye’de coşkulu törenlerle kutlandı.

Haberin Devamı

‘DAYANIŞMA TABLOSU’

KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da düzenlenen törene katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan şehitleri, gazileri ve dönemin siyasi liderlerini anarak başladığı konuşmasında “Bugün tıpkı yarım asır önce olduğu gibi yine tek yüreğiz, tek bileğiz. Anavatan Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak sırt sırtayız” diye konuştu. Erdoğan “İktidar, muhalefet ayrımı olmadan burada bulunmamız Türkiye’nin ve Türk milletinin Kıbrıs davasına verdiği önemin göstergesi. Milli meselelerde ortaya koyduğumuz ortak dayanışma tablosunu inşallah güçlendirerek devam ettireceğiz” dedi.

‘SORUMSUZ ADIMLAR’

Gazze’de katliamlarını sürdüren İsrail yönetiminin Güney Kıbrıs’ı lojistik üssü olarak kullanmasını anımsatan Erdoğan, “Bölgede devam eden çatışmalar karşısında tüm adanın güvenliğini tehdit etme riski olan sorumsuz adımlar atılıyor” dedi. Erdoğan, “Kardeşlerim aynı suda iki kez yıkanılmaz. Adadaki gerçekleri görmezden gelerek hiçbir yere varılmaz. Kıbrıs’ta federal bir çözümün mümkün olmadığına inanıyoruz. Müzakereye, Kıbrıs’ta kalıcı barışı ve çözümü sağlamaya hazırız. Çözüm yolunda uzatılan hiçbir eli havada da bırakmayız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

50 yıl önce olduğu gibi tek yüreğiz

ATATÜRK ANITI’NA ZİYARET

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve diğer siyasi liderlerle Lefkoşa’daki Atatürk Anıtı’nı ziyaret etti. Anıta çelenk bırakan Erdoğan, Anıt Özel Defteri’ne şunları yazdı: “Kıbrıs Türk halkı, zaferle taçlandırdığı bağımsızlık mücadelesini Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle kararlı bir şekilde sürdürmekte, geleceğe umut ve güvenle bakmaktadır.”

50 yıl önce olduğu gibi tek yüreğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın verdiği yemekte ittifak ortağı MHP’nin lideri Devlet Bahçeli ile de bir araya geldi.

50 yıl önce olduğu gibi tek yüreğiz

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar askeri araçla yaptığı geçişte, törene katılanları selamladı.

 50 yıl önce olduğu gibi tek yüreğiz

50’NCİ YILDA 50 GEMİYLE GEÇİŞ

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıldönümü nedeniyle düzenlenen törenlerde zıhlı askeri araçlar ile TCG Anadolu Gemisi’nin de arasında olduğu 50 askeri gemi, yerli İHA ve SİHA’larla geçiş yapıldı. Ayrıca Türk Yıldızları gösteri uçuşu sergiledi.

Haberin Devamı

‘DİYALOĞUMUZ ÇÖZÜME KATKI YAPACAKTIR’

Adanın garantör ülkelerinin liderlerinin, her iki devleti de beraberce ziyaret edecekleri günleri de görmeyi ümit ettiğini söyleyen Erdoğan şöyle devam etti: “Bu içten temennimi Yunanistan Başbakanı Sayın Miçotakis’e de söyledim. Türkiye ile Yunanistan arasındaki diyalog zemininin güçlendirilmesi, Kıbrıs meselesinin çözümüne de şüphesiz katkı yapacaktır.”

ÖĞRENCİLERE ÜCRET MÜJDESİ

Erdoğan, Türkiye’de eğitim gören KKTC vatandaşlarının bu ay itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencileriyle aynı esaslara tabi olarak katkı payı ve öğrenim ücreti ödeyeceklerini duyurdu. YÖK Başkanı Erol Özvar, Erdoğan’ın duyurusunun ardından KKTC uyruklu olup KKTC’de ortaöğretimini tamamlayan tüm öğrenciler devlet üniversitesinde hiçbir ücret ödemeyecekler” açıklamasını yaptı.

TÜRKİYE SİYASETİ KKTC’DEYDİ

KKTC’de dün Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıldönümünün kutlandığı törenlerde Türkiye’deki çoğu siyasi parti, genel başkan düzeyinde temsil edildi. Törenlere CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ve diğer siyasi partilerin temsilcileri katıldı.

Haberin Devamı

50 yıl önce olduğu gibi tek yüreğiz

ÖZEL HEDİYE

KKTC’de yaşayan Türkmen asıllı Maysa Şahin, yeğeni Atajan Hemrayev’in 388 çiviyle yaptığı özel tabloyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediye etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile annesi Tenzile Erdoğan’ın yer aldığı tablo beğeni topladı.

50 yıl önce olduğu gibi tek yüreğiz

PROTOKOLDE SOHBET

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kutlama töreninde protokole uygun olarak TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile yan yana oturdu. Kurtulmuşun sağında ise CHP Genel Başkanı Özgür Özel yer aldı. Erdoğan ve Özel bir süre sohbet etti. Erdoğan ve Özel ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli daha sonra KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın resmi öğlen yemeği davetinde bir araya geldi.

50 yıl önce olduğu gibi tek yüreğiz

‘BİZİM ARAMIZDA HİÇ ANORMALLEŞME OLMADI’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre’nin Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıldönümü dolayısıyla düzenlendiği resepsiyona katıldı. Dervişoğlu, gazetecilerin ‘normalleşme’ sürecine ilişkin sorusu üzerine, “Bizim aramızda hiç anormalleşme olmadı. Burada lafım Özgür Bey’e değil, sistemi anormalleştiren, süreci anormalleştiren insanların böyle bir arayışı oluyor” dedi.

Haberin Devamı