Gündem'ABD Ukrayna'nın NATO üyelini istemiyor'

'ABD Ukrayna'nın NATO üyelini istemiyor'

Paylaş
'ABD Ukrayna'nın NATO üyelini istemiyor'

Amerikan NBC News televizyonuna konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hamas’ı terör örgütü olarak değil, direniş grubu olarak gördüğünü söyledi. Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunda Türkiye’nin bir karara varmadığını söyleyen Erdoğan, “ABD, Ukrayna’nın NATO üyeliğini istemiyor” dedi.

‘TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİL’

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79’uncu Genel Kurulu nedeniyle bulunduğu ABD’nin New York kentinde dün de temaslarını sürdürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan Amerikan NBC News televizyonunun sorularını yanıtladı. Erdoğan Hamas’a ilişkin bir soruyu yanıtlarken şunları söyledi: “Hamas’ı iyi tanıyan liderlerden biriyim. Hiçbir zaman Hamas’a terör örgütü demedim. Şu anda da Hamas’a bir terör örgütü olarak bakmıyorum. Zira Hamas, topraklarını koruma gayreti içerisinde olan bir direniş grubudur.”

GERÇEKLİK VURGUSU

Filistin’de 7 Ekim öncesi yaşanan acıların unutulmaması gerektiğini söyleyen Erdoğan, Filistinlilerin 1947’den bugünlere toprak kaybede kaybede geldiklerini vurguladı. Türkiye’nin Ukrayna’nın NATO’ya üyeliği konusunda bir karara varmadığını ve üye ülkelerin adımlarını takip ettiğini söyleyen Erdoğan şöyle konuştu: “Her şeyden önce Amerika, Ukrayna’nın NATO’ya üye olmasını istemiyor. Birçok NATO ülkesi Ukrayna’nın NATO’ya üye olmasını istemiyor. Bu gerçekleri görerek kararımızı vermemiz lazım” dedi.

Haberin Devamı

ABD Ukraynanın NATO üyelini istemiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şerif’e, kendi imzasını taşıyan ‘Daha Adil Bir Dünya Mümkün’ adlı kitabı hediye etti.

İSRAİL’İ DURDURMAK İNSANLIK GÖREVİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, New York’taki temasları kapsamında Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Gine Bissau Cumhurbaşkanı Cissoko Embalo ve Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el- Burhan’ı Türkevi’nde kabul etti. Görüşmelerde, Gazze için atılması gereken adımlar ele alındı. Erdoğan, İsrail’in dünyanın gözü önünde bir soykırım yaptığını, bunu durdurmanın ve saldırılar sonucu oluşan insani krizi sona erdirmenin bir insanlık görevi olduğunu belirtti.

BM’YE SERT TEPKİ DÜNYA BASININDA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki gün BM Genel Kurulu’na hitap etmiş ve uluslararası toplumu Gazze konusunda harekete geçmeye çağırmıştı. Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi’ne “Bu barbarlığa ‘Dur’ demek için daha neyi bekliyorsunuz?” diye tepki göstermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması dünya basınında geniş yer buldu. Reuters Haber Ajansı, Erdoğan’ın İsrail’in durdurulması için “insanlığın ittifakı” çağrısı yaptığı değerlendirmesine yer verdi. İngiliz yayın kuruluşu BBC, Amerikan CNN Televizyonu ve Katar haber kanalı Al Jazeera ise Erdoğan’ın Gazze’de sadece çocukların değil, BM sisteminin de öldüğünü yönündeki sözlerini aktardı.

Haberin Devamı

ABD Ukraynanın NATO üyelini istemiyor

SERGİ ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan’la birlikte, New York’taki Türkevi’nde Kadın ve Demokrasi Vakfı’nın (KADEM) açtığı ‘Hayatın İçinde Kadın’ adlı fotoğraf sergisini gezdi. Sergide Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden çok sayıda kadının hayatın içinden fotoğrafları yer alıyor.

ABD Ukraynanın NATO üyelini istemiyor

MALCOLM X’İN KIZIYLA GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte BM Genel Kurul Toplantısı için ABD’nin New York’ta bulunan eşi Emine Erdoğan 1965’te suikasta uğrayan ABD’li Müslüman siyasetçi ve insan hakları savunucusu Malcom X’in kızı Ilyasah Shabazz ile dün Türkevi’nde bir araya geldi. Emine Erdoğan, Shabazz’la başkanlığını yürüttüğü Malcom X ve Dr. Betty Shabazz Eğitim Merkezi’nin çalışmalarını ele aldıklarını, işbirliği için fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi. Erdoğan, lider eşleri buluşmasına ev sahipliği yapan ABD Başkanı’nın eşi Jill Biden’a misafirperverliği için teşekkür etti.

Haberin Devamı